Nizza (Nice) - Franciaország 

 

Az ötödik legterjedelmesebb város Franciaországban és egyben püspöki székhely is. 350.000 fős lakossággal rendelkezik. Nizza Marseille és Genova között fekszik Monaco szomszédságában, közvetlenül a Földközi-tenger mellett, Franciaország dél-keleti táján. 

A francia Riviéra már régóta népszerű üdülőhely a magyarok körében is, kavicsos strandjai 8 kilométer hosszan húzódnak el. A hely szépségét emeli a finom mimóza és szegfű illat. A világ számos tájáról érkeztek ide művészek a szegényebb rétegekből is, de a gazdagabb rétegek körében is kedvelt hely volt. A strandok egy részén, ahol Handiplage jelzés is található, a mozgáskorlátozottak is fürödhetnek, mert emelőszerkezet segíti őket a megfelelő emberekkel. A tengerpart egy bizonyos szakaszát füstmentes strandnak nyilvánítják, melyről 2012 februárjában írták alá a megállapodást.  Ez az első ilyen strand Franciaországban. 

nizza strand

Nizzán és környékén 65 mountain bike út, 30 hegymászási lehetőség, 4000 kilométer túraút, csaknem 70 kanyon, 200 barlang várja az ide látogatókat. A természet kedvelőinek ajánljuk a botanikus kert megtekintését. A Mercantour Nemzeti Parkban többek között meg lehet tekinteni a mormotát, zergét, farkast, királysast is. Nizzában fedezhető fel a tengeri emlősök világhírű rezervátuma. 

Az európaiak kedvelt piaca Nizza virágpiaca, mely az óvárosban kínálja áruit egész novembertől áprilisig. Ezen kívül gyümölcs és zöldségpiaca országszerte elismert. A bolhapiac kedvelői hétfőnként élhetnek kedvtelésüknek. Június és szeptember között időnként kézműves vásárok emelik Nizza hangulatát.  

nizza

A város hírnevét növeli a fergeteges februári Nizzai Karnevál. Nizza fő bevételi forrása a virágtermelésen kívül a turizmus, parfümgyártás, a déligyümölcs-, bortermelés. A forró nyár hevében jól esik a fagylaltozás, a Place Rossetti fagylaltozóban 94 féle fagylaltból válogathatnak. Néhány különlegesség a kakukkfű, ibolya, rózsa, kaktusz, levendula, bazsalikom, rebarbara, paradicsom íz. 

Akit vonzzanak a tradicionális ételek, azoknak ajánljuk a tűzdelt szárnyas tőkehalat, a Socca-t, azaz a csicseriborsólisztből készített lepénykenyeret is. A nizzai konyha jellemzője az olívaolaj és jellegzetes fűszernövényei. A nizzai saláta világszerte ismert, amelyet szintén olíva olajjal öntenek le, kemény tojással és szardella darabokkal gazdagítják.

nizzaNagy repülőtere van, a Nice Nemzetközi Repülőtér, amely a régió forgalmát is bonyolítja. Két terminálját ingyenes buszjárat köti össze. A repülőtérről legegyszerűbben vonattal vagy busszal lehet Nizzába bejutni a jegy ára 3 Euro.   A taxi hírhedten drága Nizzában, csak végszükség esetén érdemes használni. 

A város nagy területen fekszik, de a turisztikai látnivalók viszonylag kis helyen találhatóak akár gyalog is végig lehet járni őket. 
Nizzának saját kerékpár kölcsönző hálózata van (Velo Bleu), a regisztráció 1 Euró az első fél óra ingyenes. Busz és villamos járat van, de Nizza tömegközlekedési hálózata nem túl jó. 

Nizzában érdemes megnézni az Ázsiai Művészetek múzeumát, a botanikus kertet, és a kikötő környékén lévő épületeket. A múzeumok Nizzában nem drágák, többet ingyenesen is meg lehet látogatni. A tengerparti strandok nagyon szépek, de mindegyik sziklás vagy kavicsos, mezítláb nem lehet a parton sétálni. 

Nizza kifejezetten biztonságos város, de a zsúfolt helyeken előfordulhatnak zsebesek, a strandokon sem érdemes őrizetlenül hagyni az értékeinket.


A képeket  Britrob készítette Attribution