Kréta - Görögország legnagyobb szigete 


Kréta Európa és Afrika között fekszik, az európai kultúra bölcsőjének is szokták nevezni. Kréta a helyszíne számos mítosznak, legendának (pl. itt született Zeusz). Itt található Európa legnagyobb szurdokvölgye, és pálmaerdője is. Változatos a tengerpartja, sziklás, köves, és több kilométeres homokos tengerpartok váltakoznak. Sokfelé mondják a világon hogy az emberek barátságosak, de a krétaiaknál  vendégszeretőbb nép nemigen akad. 
A szigeten autózva eldugott falvakat találhat az utazó, ahol szívesen látják a tavernákban, éttermekben. A gyerekeket különösen szeretik, nekik mindig jut valami édesség, vagy jégbehűtött gyümölcs ajándékba. Magyarországról repülővel vagy kompjáratokkal közelíthető meg, Görög vagy Olasz kikötőkből.

kréta

Kréta területe 8.336 km2, a tengerparti rész 1046 kilométer.  A Földközi-tengeren az ötödik legnagyobb szigetnek számít, egyben a legnagyobb görög sziget. Kréta lakossága 650.000 a 2005-s népszámlálás szerint. Kréta fővárosa Iraklio. A sziget 95 %-t hegyek képezik. Legmagasabb pontja az Ida-hegy 2456 méterével. Három hegység húzódik Krétán nyugat-keleti irányban, a Fehér-hegység, az Idi-vonulat és a Dikti-hegység, emellett barlangok, szurdokok, folyók és fennsíkok teszik változatossá Kréta szigetét. Északi részét a Krétai-tenger, déli részét pedig a Líbiai-tenger veszi körül. 

krétaKréta észak-keleti részén fekszik a legnagyobb pálmafaerdő Európában, közvetlen a Vai elnevezésű üdülőterület szomszédságában. Jellemző növényei Krétának a narancs-, és mandarin ligetek, szőlős kertek, a déli részen pedig banánt termelnek. Egyik fő bevételét az olajfák jelentik Krétának. Fűszer és gyógynövényei közül érdemes megemlíteni a kakukkfüvet és a majorannát. Sokfele lehet látni üvegházakat, ahol paradicsomot, paprikát, uborkát, padlizsánt és banánt termesztenek. Krétán ciprus, fenyő és gesztenye erdők váltakoznak, de a cédrusról se feledkezzünk meg. 

Krétán lehetőség nyílik válogatni a fehér homokos, köves, sziklás, valamint a sekély vizű lagúnás strandok között. A Krétai tenger hűvösebb a Libiai tengernél, de mindkettő részen kellemes a fürdőzés, az átlagos vízhőmérséklet nyáron 24-26 fok. Kedvelt vízi sportok a kajakozás, vitorlázás, szörfözés, búvárkodás és természetesen az úszás. Azoknak, akik a csendet, a nyugalmat, a természet szépségeit kedvelik, inkább Kréta déli részeit ajánljuk. Megéri ellátogatni a Lassithi-magasfennsíkra, ahol 10.000 szélmalom látható, vagy Zeusz születési helye, a Dikteoni-barlang is kedvelt látványosság.  Kréta körül találhatő Chrissi, Spinalonga, Dia és Santorini szigete, ahová érdemes kirándulásokat tervezni. 

kréta

Több híres ember is született Krétán, például Nikosz Kazantzakisz író, vagy Domeniko Theotokopulosz festő.  

Számos szálláslehetőség közül válogathatnak Krétán: apartmanhotelek, hétvégi házak, panziók, villák, fogadók, vendégházak, üdülőközpontok, üdülőparkok, welness hotelek, dizájnhotelek, romantikus szállodák, kempingek, tehát mindenki találhat kedvére valót.