Dubrovnik - Horvátország

Dubrovnik (magyar nevén Raguza) gyönyörű kikötőváros Horvátországban az Adriai-tenger partján. Dubrovnik a magyar turisták körében is nagyon népszerű, autóval könnyen megközelíthető, a távolság 900 km, körülbelül 10 óra.
A horvátok számára évszázadok óta Dubrovnik testesíti meg a szabadságot és függetlenséget, mivel gazdasági erejét kihasználva mindig önálló bírt maradni. A város a horvát nemzetiség kialakulásának kulturális központja volt, és az napjainkban is.

dubrovnik térképA várost közel  50.000-en lakják, igazi emberi léptékű kisváros, a történelmi óváros gyalogosan is megismerhető néhány nap alatt. A Pile tér és a Ploce tér közötti  fallal körülvett óvárosban egyébként is csak gyalogosan lehet közlekedni.

Dubrovnik a Horvát-tengerpart leginkább olyan városa, amelyik megfelel a turisták legszerteágazóbb igényeinek is. A városban nyaranta különféle kulturális fesztiválokat szoktak tartani, számos múzeum és kiállítás várja a látogatókat. Éttermei akár a legkényesebb ízléseknek is megfelelnek. (Néhány dubrovniki étterem >>>)  A történelmi belváros 1979 óta az UNESCO Világörökség része.

Maga a város  a Lapad-félszigetből, az óvárostól északnyugatra fekvő Gruz és Pile városrészből, és az óvárostól keletre fekvő Ploce negyedből áll. A városrészeket jól szervezett buszközlekedés köti össze, a jegy ára 12 kuna, a buszsofőrnél vásárolva 15 kuna. A jegyeket a buszra felszállva érvényesíteni kell, egy órán keresztül jogosítanak közlekedésre. A buszok reggel 5 és éjfél között közlekednek, 10-30 perces időközönként. A legtöbb buszjárat érinti az óváros nyugati oldalán lévő Pile-kapu megállót.

Dubrovnik buszhálózata

dubrovnik busz térkép

Dubrovnik és környékén nincs vasút, a környék települései buszokkal érhetőek el. A legkisebb településre is naponta többször indulnak járatok Dubrovnik modern buszállomásáról, amely a Gruz városrészben van, a kikötővel szemben. Innen indulnak a nemzetközi buszjáratok is, így a Budapestiek is. http://www.volan.hu/menetrmezo/680.pdf 

Dubrovnik repülőtere a várostól 20 km-re, dél-keletre fekszik a tengerparton. A helyijáratos buszok kétóránként közlekednek a buszállomás és a repülőtér között, a jegy ára 35 kuna. A shuttle buszok folyamatosan járnak az útvonalon, a menetidő 30-40 perc, a jegy ára 45 kuna. A taxi ára körülbelül 200-250 kuna. 
Budapest és Dubrovnik közt nincs közvetlen légi kapcsolat.

szent lászó ferences templom dubrovnikDubrovnik fő látnivalói a várfallal körbevett óvárosban találhatóak, különösen érdekes számunkra magyaroknak a Ferences-templomban található ereklyetartó, melyben Szent László királyunk kezét őrzik. Az ereklye máig sem tisztázott úton került Dubrovnikba, mindenesetre minden évben magyarok ezrei keresik fel emiatt a templomot. 

Az egyik vélemény szerint a tatár támadások elől IV. Béla menekítette Dalmáciába más egyházi kincsekkel együtt László maradványait. Mások szerint a török által megszállt Székesfehérvárról került az ereklye Dubrovnikba 1541-ben.

A dubrovniki Ferences kolostor érdekessége hogy 1771-ig itt őrizték Szent István király földi maradványit, melyek a török hódoltság idején tűntek el. Koponyacsontja és álkapcsa ma is itt tekinthető meg.

Dubrovnik rajongója volt Szabó Lőrinc költő is, számos utazása során a város ihlette több művét. Itt született az  "Egy raguzai leánderhez" és a "Beszélgetés a tengerrel" című verse.