Rijeka - Horvátország

A Kvarner-öbölben, a Recsina torkolatánál, az Adriai-tenger partján, a szlovén határtól 25 km-re található Rijeka. Fontos kulturális és egyetemi központ, Horvátország legfontosabb kikötője olasz nevén Fiume. Mindkét elnevezés jelentése folyó. Latin elnevezése a városnak Vitopolis, Flumen. 

Horvátország harmadik legnépesebb városa.1910-ben a város lakosságának, a 49.726 főnek  51 százaléka olasz, 25 százaléka horvát és 13 százaléka magyar volt. A 2001-es népszámlálás szerint lakossága 144.043 fő volt, melynek 80,39 százaléka horvát, 6,21 százaléka szerb, 1,37 százaléka bosnyák/muzulmán, 1,92 százaléka olasz, 1,09 százaléka szlovén és 9,02 százaléka egyéb. Vallási megoszlása: 76 százaléka római katolikus, 3.8 százaléka muzulmán, a többi egyéb, illetve ateista. 

rijeka térképA hegyvidékek kedvelőinek is felejthetetlen élményt nyújt északról a Karszt-hegység, illetve félkörívben az Alpok és a Dinári-hegység által határolt Rijeka. Őslakosai kelták és illírek voltak. Legelőször IV. Béla magyar király említi 1260-ban ezen a néven a várost. Rijeka a  XX. században a  következő országok fennhatósága alá tartozott: Osztrák–Magyar Monarchia,  Fiumei Szabadállam, Olaszország, Harmadik Birodalom, Jugoszlávia, illetve Horvátország

Rijeka hajóépítésével emelkedik ki, híres gyárai a Viktor Lenac, Május 3., Torpedó. Ki gondolná, hogy Magyarország legnagyobb csatahajóját, a Szent Istvánt is itt készítették. 

A magyarok szívéhez azért is áll annyira közel ez a város, mert a Monarchia korszakában Magyarország legnagyobb kikötővárosa volt. 1776 és 1918 között hosszabb időszakokra a Magyar tengermellékhez tartozott, azaz a Szent Korona tagja, a Magyar Királyság városa volt. Rijeka fénykora is erre az időszakra tehető. 

Építészeti alkotások, például a város első, egyben Európa egyik legnagyobb kőszínháza, melyet 1805-ben Adamich András Lajos épített, valamint az infrastruktúra fejlődése is ezt bizonyítja. 1852-ben I. Ferenc József magyar király is látogatást tett Rijekában. 1873-ban adták át a Budapest-Fiume vasútvonalat. Szintén magyar vonatkozású fejlesztések találhatók a vízi közlekedésben, többek között Baross Gábor közlekedéspolitikus fejlesztései. Ennek egyik fontos részét képezte Rijeka kikötőjének fejlesztése, az építkezések Hajnal Antal mérnök vezetése alatt mentek végbe.
 
Rijeka legjelentősebb gátját, mólóját Mária Terézia korszakában építették, a nevét is róla kapta a XIX. század elején. Magyar nyelvű gimnázium és több magyar nyelvű étterem is üzemelt. 1970-ben avatták fel Fiume első repülőterét Krk szigetén. 
Az évek során a magyar lakosság fokozatosan csökkent, ma már csak kis számban vannak jelen. A Baross Magyar Kultúrkört tartják fenn, a nevét Baross Gábor miniszterről kapta, aki a vasútfejlesztésben vállalt fontos szerepet. A Jellasics tér 1. alatt található a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége. 2003-ban a pünkösdi misét II. János Pál pápa tartotta Rijekában. 

A városnak több ismert szülötte van: Adamich András Lajos 1766, országgyűlési képviselő, író, Ivan Zajc 1832, zeneszerző, karmester, Wartha Vince 1844, kémikus a Magyar Tudományos Akadémia tagja, Neményi Pál 1895, fizikus, Bobby Fischer sakkvilágbajnok apja, Berzsenyi Ralph 1909, olimpiai ezüstérmes sportlövő, valamint Kádár János szülővárosa volt, aki 1912. május 26.-án született Rijekában.

A hajózás a város alapításától kezdve fontos szerepet játszik Rijeka életében, hatalmas kikötőjéből kereskedelmi és utasszállító hajók indulnak a világ minden pontjára. Nagy autószállító kompok indulnak más Horvát kikötőbe és Olaszországba

rijeka

Rijeka bár elsősorban gazdasági csomópont, tartogat néhány turisztikai látnivalót is, amit akár átutazóban is érdemes meglátogatni. Ilyen a Tengeri Múzeuma, nagyon szép a Nemzeti Színház épülete is. Ha másra nem jut idő érdemes sétálni egyet a hangulatos Korzón. Magyarországról Olaszországba tartó turistáknak érdemes megállni itt, és egy-két napot Rijekában tölteni, különösen magyar vonatkozású emlékek miatt. 

A városban jól szervezett buszhálózat üzemel, de olcsó a taxi is. A belvárosban érdemes gyalog szétnézni, a központ le van zárva az autóközlekedés elől. Rijekából könnyen megközelíthetőek a közeli szigetek, hajójáratok indulnak Cres, Pag, Rab szigetekre, a hajójegy 20-40 Kunába kerül.