Split - Horvátország

Horvátország második, a horvát tengerpart legnagyobb városa 221.000 fős lakosával. 
Miért tudom ajánlani feltétlenül megtekinteni ezt a várost? 
Azért mert gyönyörű. 1700 éves tradícióval rendelkezik, fejlett igazgatási és gazdasági központ egyben, ugyanakkor római kori műemlékei, hangulatos utcái, kellemes éghajlata, csodálatos partvidékei a természetben gyönyörködőknek is örömet nyújtanak. 

A város utcáit pezsgő élete, táncosok, zenészek, koncertek teszik hangulatossá. Különleges éttermei, pizzériái vonzzák a gasztronómiai ízek hódolóit. Hosszú kerékpárutak és futó ösvények várják a sportolni vágyókat. Fesztiválok, diszkók, klubok jelentenek megfelelő szórakozást a különböző korosztályok számára.  Aki pedig a végtelen nyugalmat akarja élvezni, kiutazhat a közeli szigetek, Brac, Solta, Vis, Hvar, Korcula valamelyikére. 

Split belvárosának térképe (nagyítható)
split térkép

Split Magyarországról autóval is könnyen elérhető, Budapesttől 751 km távolságra van, a menetidő kb. hét-nyolc óra. Ajánlott útvonal Budapest M7, Siófok M7, Nagykanizsa M7, Letenye A4, Zágráb A4,  Karlovac  A1,  Zadar A1, Split. De többek között az OrangeWays buszjárataival is elérhető, a buszok menetrendjeit, illetve közelebbi információkat a www.akz.hr-n kaphat. 

A MÁV-nak is vannak közvetlen, illetve zágrábi átszállású szerelvényei. Hálókocsi igénylésével még kellemesebbé tehető az utazás.  A retúr ülőjegy 17.000 Ft-ért kapható. Tudnivalók olvashatók a vonatokról  www.hznet.hr-n. Repülő utakról a www.croatiaairlines.hr-n tájékozódhat. 
Nem indul közvetlen repülőjárat Budapest és Split között, igaz 2009-ben indított a MALÉV ilyen járatokat, de megszűnése óta csak átszállásos repülőjegyet tud vásárolni a Lufthansánál, vagy az Austrian  Airlinesnél. Bécsből közvetlen ide lehet repülni a Croatia Airlines gépekkel.  A repülőjegyek ára nyáron sem drágább a nagy kínálat miatt. Split repülőtere 20 km-re fekszik a várostól, a Split Nemzetközi Repülőtér  (SPU), ahonnan a Pleso Transport buszaival lehet megközelíteni a várost.  A járatok 1-1,5 óránként járnak reggel fél hattól este hatig, illetve a 37-es busz Trogir és Split között szállítja utasait, a 38-as pedig Split repülőterétől a belvárosig. 
split
Kompkikötő a városközpontban található. Fontos, hogy a megfelelő sávba álljanak. A jegyet a komp indulása előtt a kikötőben kell megvásárolni.
Split távolsága a nagyobb városoktól: Makarska 62 km, Pula 512 km, Rijeka 416 km, Zadar 158 km, Sibenik 92 km, Dubrovnik 260 km, Zagrab 410 km.

Spliben helyi buszjárat üzemel a jegy ára 8 Kuna kb. 300 Forint. 
Split legfontosabb turisztikai látványossága a Diocletianus palota az UNESCO Világörökség része, ez a legjobb állapotban fennmaradt római palota a világon. 
Érdemes még megnézni a Peristil-teret, és a Jupiter templomot is. A legtöbb látnivaló viszonylag egy helyen van, érdemes gyalog végigjárni. 

Splitben a konyha erőteljesen olasz hatású, az éttermekben dominálnak a halételek. A tengerparti sétányon sok a hangulatos kávézó, érdemes beülni és inni egyet, az árak 10-20 Kuna között mozognak, a sör ára 10-15 Kuna.  

Split kikötőjéből hajójárat indul a Hvar-szigetre, az útiköltség 40 Kuna körül mozog. Emellett a Brac-sziget is megér egy hajókirándulást, a jegy ára 70 Kuna oda-vissza. A kikötőből kompok is indulnak,  hetente kétszer végigjárják az egész Horvát partvidéket, hetente háromszor  Olasz kikötőkbe indulnak kompok (Ancona, Pescara).