Zadar - Horvátország


Zadar az egyik legrégebbi Horvát város, magyarul Zárának is hívják. Magyarországról autóval is könnyen megközelíthető, ezért nagyon sok magyar turista keresi fel. 
Zadar 628 km-re fekszik Budapesttől, autópályán lehet végig menni, a menetidő csak 6 óra. 

Zadart román stílusú épületek jellemzik, és Horvátország legszebb templomai találhatók itt. Zadar látnivalói elsősorban a félszigeten találhatóak, amelynek északi részén a kikötő található. Az óvárosba a kikötőn átvezető hídon, illetve a félszigetet a szárazfölddel összekötő földnyelven juthatunk.

Zadar óvárosának térképe (nagyítható)
zadar térképe

Zadart Horvátország Rómájának is nevezik, annyi templom, kolostor és más egyházi épület található a városban. Zadar 34 temloma közül a leghíresebbek: 


Szent Donát templom - Zadar leghíresebb temploma, melyet a 9. században építtetett Donát püspök. A nyolcszög alakú épület az évszázadok során Zadar jelképévé vált. Magassága 27 méter, valaha valószínűleg kupola koronázta. A templom napjainkban üresen áll, nyaranta kiváló akusztikája miatt koncerteket rendeznek falai között. Mellette húzódik az ókori fórum, amelynek köveit felhasználták a templom építésére.

Szent Simon templom - Szent Simon maradványainak  ad helyet  a templom, amelyen különböző építészeti stílusok hagytak nyomot. A szentélyben található szarkofágot  a magyar Nagy Lajos  király felesége Erzsébet készíttette. A 250 kilós arannyal bevont ereklyetartón a szent élete, és Nagy Lajos dicsőségét méltató domborművek láthatók. A templom a 12. században épült, a harangtornyot később építették hozzá.

Szent Anasztázia katedrális - Közvetlenül a Szent Donát templom mellett magasodik a katedrális tornya, és szentélye. A tornyot sokan Horvátország legszebb épületének tartják,  a 11-12 században épült dalmáciai román stílusban. A háromhajós templom belseje különlegesen díszes, freskók és faragott kőszobrok díszítik. A templomban őrzik a névadó szent szarkofágját, és itt látható a kápolnája is.

A Szent Donát templom és a Szent Anasztázia templom közös jeggyel látogatható, melynek ára 20 kuna.

zadar

Zadar és környéke Horvátország leglátogatottabb régiója, szállodák, apartmanok, hotelek sokasága várja a turistákat. Több mint száz szálláshely magyarul is, online elérhető. 

Nincs előleg, nincs regisztráció, nincs foglalási díj! Szállását a nyaralás végén akár készpénzzel is kiegyenlítheti.

Zadar és környéke Horvátország legtagoltabb partvidéke, ahol szigetek, öblök, félszigetek váltogatják egymást látványos változatossággal. Több tucat kisebb-nagyobb szigetre indul szervezett hajókirándulás a kikötőből. Néhány órás kirándulástól kezdve az egész napos, teljes ellátást biztosító hajóútig találhatunk magunknak elfoglaltságot.

zadar hajó

Zadar környékén több kiemelkedő védettségű nemzeti park található, ilyen a Krka, Paklenivca és a Kornati nemzeti parkok.