Információk Rómáról 

Róma Olaszország és a katolicizmus fővárosa, a világ leglátogatottabb turisztikai célpontjai közé tartozik. Lazio régióban fekszik, Olaszország közepe tájékán. Körülbelül tízmillió látogató keresi fel évente a világ minden tájáról. Igazi 2500 éves világváros, rengeteg látnivalóval, régi romokkal, gazdag palotákkal, szökőkutakkal, szobrokkal. A történelmi belváros az UNESCO világörökség része, a mai Róma csak kb. 5%-a. Néhány nap alatt gyalogosan is bejárható. 

Rómában egymást érik az érdekesebbnél érdekesebb látnivalók, nincs másik város a világon ahol ennyire egyértelműen látszanak a múlt egymásra épült rétegei. Középkori tornyokat emeltek az ókori romok fölé, a műemlék épületek építőanyagát gyakran széthordták, hogy aztán új épületeket emeljenek belőlük. Reneszánsz paloták és modern luxuslakások váltogatják egymást a történelmi negyedekben is.

A  római emberek barátságosak, vendégszeretőek, tudják "hogy kell élni" . Bár Róma a katolicizmus fellegvára, lakói mégsem hitbuzgóak, a lakosságnak csak 5%-a jár templomba. A város alapvetően biztonságos, kevés az erőszakos bűncselekmény. Annál több viszont a lopás és zsebtolvajlás, ne hordjunk magunknál nagyobb értéket és készpénzt. A tömegközlekedési eszközökön különösen kifinomult tudású zsebtolvajok dolgoznak, legyünk nagyon elővigyázatosak. Ha valamit ellopnak a Carabinieriket kell keresni, érdemes elmenni a legközelebbi őrsre.  Telefonszámuk a 112, a Policie 113, az elsősegély 118. 
A magyar nagykövetség telefonszáma 06-44249938.

Két nagy repülőtere van a Fiumicino nemzetközi repülőtér (Leonardo da Vinci Airport), és a Ciampino nemzetközi repülőtér (Giovan Battista Pastine Airpot).  

Autóval könnyű Rómába eljutni, hiszen ahogy a mondás is tartja, minden út Rómába vezet, viszont a városban elég kaotikus a helyzet, GPS vagy egy jó térkép nélkülözhetetlen. 

Útvonal tervező Budapest-Róma


Nagyobb térképre váltás

Rómában, mint észak és közép Olaszországban mindenhol, szinte mindenki beszél valamennyire angolul. A közlekedési és tájékoztató táblák viszont gyakran csak olaszul vannak kiírva. Rómában nagyon jó éttermek vannak, ha jól és olcsón akar valaki étkezni, akkor keresse az olaszok által látogatott helyeket. A pizzériák legtöbb helyen csak az esti órákban nyitnak ki, itt is érdemes kerülni a turisták által tömegesen látogatott helyeket.

Rómát egyre többen keresik fel Magyarországról is, kifejezetten olcsó jegyeket kínál a Wizzair és a Ryanair légitársaság. A Wizzair Budapest mellet már Temesvárról és Kolozsvárról is járatot indított Rómába, néha különösen jó ajánlatot is ki lehet fogni.

Néhány kedvcsináló kép egy római hétvégéhez:

Palatinus domb Rómában

róma olaszország


Ponte Sant Angelo
A vatikáni múzeum 
 mail: onlineszallascom@gmail.com 
  twitter: https://twitter.com/OnlineSzlls 
facebook: https://www.facebook.com/pages/online-szállás