OLASZORSZÁG - Rimini


riminiRimini a Földközi tenger partján fekvő üdülőváros, híres 20 km hosszú strandja után "Napos Rivérának" is nevezik. 
Népszerű nyaralóhely, nem csak a külföldi turisták látogatják, az olaszok is gyakran itt töltik a nyaralásukat. 

Rimini  nem csak tengerpartjáról híres, történelmi látnivalók is vonzzák ide a turistákat. Kr-e a harmadik században alapították a várost, fontos kereskedelmi és üzleti központ azóta is. 

Magyarországról autóval is könnyen megközelíthető, 957 km-re fekszik Budapesttől körülbelül 9 órányira.

Rimini a középkorban indult robbanásszerű fejlődésnek, 1204-ben vált várossá. A Malesta család lett a város fő irányítója, ekkor épült a vár és a katedrális. Számos művész és építész telepedett le ebben az időszakban a városban. Később az 1500-as években pápai irányítást kapott, az  ebben az időszakban keletkezett egyházi emlékeket később Napóleon csapatai elpusztították.

A mai Rimini ahol minden a nyaralókért van, 1843-ban született. A város beruházásokat kezdett az addig  kihasználatlan homokos tengerparti részeken, ami robbanásszerű változásokat hozott. Létrejött Európa legnagyobb tengerparti nyaralóhelye, amihez csak Miami hasonlítható.
Kedvező éghajlata, változatos szórakozóhelyei, 15 km-es homokos tengerpartja vonzza a turistákat Európán kívülről is.

Rimininek jólszervezett tömegközlekedési hálózata van, buszok és trolibuszok járják a várost és kötik össze a környező településekkel. A 11-es buszjárat közlekedik  Rimini történelmi központjában, ez a járat köti össze a tengerparttal. A buszjegy ára 1.20 euro, a nyári szezonban a járművek ötpercenként követik egymást.
A buszmegállók számozottak, a várostól délre fekvő megállók  piros számokat , míg a Riminitől északra fekvők fekete számozást kaptak.
Nagyon praktikusan, a szállodák, diszkók, éttermek hirdetéseikben közlik hogy melyik buszmegállóhoz fekszenek legközelebb.
Számos városon kívüli diszkó ingyenes buszjáratokat indít a városközpontba és vissza.

A városközponthoz  legközelebb eső partszakasz a Marina Centro és az attól kicsit délebre fekvő Bellariva környékén van a legtöbb diszkó és bár.
A Marecchia folyó holtágánál, a kikötővel szemben a parton Rimini híres Delfinariumát találhatjuk. Delfinárium Nyitvatartás és árak >>>Rimini térkép - központi rész
(nagyítható)

rimini térkép


A Riminitől északra fekvő partszakaszokon valamivel kevesebb mulató van, itt inkább a tenger és napsütés szerelmesei találják meg számításaikat.  Erre fekszik az Italia in Miniatura park, ahol Olaszország többszáz híres épületét nézhetjük meg kicsiben. A Marecchia folyó torkolatától a parton észak felé Viserba, Torre Pedrera, Bellaria üdülőfalvak követik egymást.      Rimini térkép - északi partszakasz (nagyítható)


rimini térkép

Riminitől délre a Miramare partszakasznál fekszik Rimini repülőtere a Federico Fellini Airport. A Budapestről induló Wizz Air gépek sajnos nem itt szállnak le, hanem a 45 km-re lévő Forli Repülőtéren. Forli körülbelül félóra vonatútra fekszik Riminitől. További információk Forli-ról>>>

A repülőtér és a tengerpart között fekszik a Fiabilandia vidámpark amely elsősorban a legkisebbek számára nyújt feledhetetlen szórakozást. Rimini városközpontjától körülbelül 4 km-re fekszik, a 11-es buszjáratot ide is igénybe vehetjük a 27-28-as állomásnál kell leszállni. A belépőjegy gyerekeknek 13 euro, felnőtteknek 20 euro.   http://www.fiabilandia.net/  

A buszjáratok egészen Riccione-ig nagyon jó közlekedést biztosítanak, a megállók a déli partszakaszon 200-250 méterenként követik egymást. Riccione környékén ismét megszaporodnak az éjszakai bárok és diszkók, sokak szerint a legmenőbb helyek itt vannak.Rimini térkép - déli partszakasz (nagyítható)


rimini térkép

Rimini kifejezetten biztonságos város, az erőszakos büncselekmények száma alacsony. Az általános óvatossági szabályokat azért érdemes betartani, a buszokon  és nagyobb tömegben előfordulhatnak zsebtolvajok.