Közép-Olaszország


Közép-Olaszország területi meghatározása nagyon különleges. Hiszen ha földrajzilag nézzük, akkor négy régióról kellene beszélnünk. Marche, Umbria, Lazio, és Abruzzo. Viszont Abruzzo közigazgatásilag, történelmileg, és kultúráját tekintve inkább a déli országrészhez tartozik. Marche régió négy provinciából, azaz megyéből áll: Pesaro-Urbino, Ancona, Macerata, és Ascoli Piceno. 

 San Francesco d'Assisi Bazilika, Assisi, Umbria

San Francesco d'Assisi, Assisi, Umbria, Olaszország

A tájegység központja Ancona megye, melynek központi városa és egyben fővárosa is az Adriai-tenger partján fekvő igen fejlett Ancona. Ezt a nagy forgalmú tengeri, légi, és szárazföldi közlekedésnek köszönheti. Ancona egy félszigeten vagy könyökön fekszik, melyre görög elnevezése is utal. Az egyetlen olyan város, ahol nemcsak a napkeltét, de a napnyugtát is lehet látni a tengeren. Ezért kedvelt nyaralóhelye a romantikus szerelmeseknek. Marche régió nagyobb felkapottabb tengerparti városai, nyaralóhelyei: Pesaro és Fermo, kisebb fürdővárosok: Fano, Senigallia, Loreto, San Benedetto del Tronto. Itt a kisebb fürdővárosok alatt is több kilométeres, általában gyönyörű homokos tengerpartot lehet érteni. A fürdőhelyek szinte mindegyike Kék zászlós, amely a víz és a környezet tisztaságát jelöli. Természetesen a fürdőzésen kívül még sok látnivalót is tartogatnak. Ilyen a Rossini operafesztiválról híres Pesaro, ahol látható az Alessandro Sforza által épített hercegi palota, vagy a még befejezetlen homlokzatú székesegyház. 

Senigaliában látható a híres Rocca Roveresca erőd, Ancona pedig sok múzeumban bővelkedik, Fermoban a katedrális, templomok és más régi műemlékek. A tengerpartot elhagyva és nyugatra tartva a hegyesebb vidék kínál szemet gyönyörködtető látványt. közép olaszországEbben a régióban találjuk még Urbinot az egyik legszebb itáliai reneszánsz palotával, Maceratát, ahol minden augusztusban megrendezik a Sferisterio Opera Fesztivált, és Ascoli Picenot a gyönyörű gótikus stílusú San Francesco bazilikával. Innen már láthatóak a 2476 méter magas Monte Vettore csúcsai is. Közép-Olaszország középső részén található Umbria régiója, amely ugyan nem rendelkezik tengerparttal, de legalább annyi természeti és emberkéz alkotta látványossággal bír. Két provinciája van, Perugia és Terni. Az északi részén található a gyönyörű Trasimeno-tó, mely nagyon kedvelt turista célpont. De a Tever, Nera, Arno folyók mesés völgyei és tájékai is felejthetetlen élményt nyújtanak az idelátogatóknak. Umbria nagyobb városai Perugia, mint a régió fővárosa, vagy Terni, ahol sok szép műemléket őriznek. 

Perugia mivel az ország középső részén található, szinte minden, az olasz félszigetet érintő kultúrával találkozott, melynek építészeti nyomait egész Kr.e. 6. századtól őrzi. Terni a szerelmesek paradicsoma, hiszen a hagyomány szerint itt születet szent Valentin. A nagy városok látványosságától a kisebb városok sem maradnak el. Az egyik leglátogatottabb város Assisi, ahol a Ferences rend alapítójáról elnevezett, a világörökség részét képező Szent Ferenc-bazilika található. Ezen kívül Citta di Castello városa, melynek katedrálisában őrzik a Canoscio kincseket. Umbrio tájegységétől nyugatra pedig található Lazio régió öt provinciájával: Viterbo, Rieti, Latina, Frosinone, és Róma, melynek fővárosa az egész ország fővárosa is egyben. 

Róma az örök város. Ez a műemlékekből szinte kifogyhatatlan hely több napra elegendő élményt tud nyújtani. A főváros történelmi területe az UNESCO világörökség része. Itt található a város jelképeinek tekintett Colosseum, Pantheon, Spanyol lépcső, Szent Péter Székesegyház, Trevi-kút is. Róma mellett meg kell említeni a katolicizmus fővárosát, a Vatikánt, amely egy külön városállamként működik, így biztosítva a pápai függetlenséget. Rómán kívül a legtöbb provinciai székhelyen sok műemléképületet, székesegyházat, katedrálist, és az elmúlt korok fennmaradt építészeti remekműveiket lehet megtalálni. Ezek a városok Viterbo, Rieti, Frosinone. Latínán nem látni ilyet, mert egy fiatal város. 1932-ben alapították, így nem rendelkezik ókori épületekkel, de ennek ellenére az ó városrészt jelölték a világörökség részeként. Ezen a tájegységen sok természeti látnivaló is felfedezhető. A legszebbek közé tartozik a Bracciano-tó, és a Bolsen-tó, valamint a Tevere völgye. Mindezeken felül a festői szépségű tengerpart nyújt felejthetetlen élményeket. A kék zászlós fürdőhelyeknek köszönhetően ez a nyugati rész olyan, mint a méhkas. Tele van nyüzsgéssel, élettel. 

Legkedveltebb strandok: Fiumicino, Tarquinia, Civitavecchia, Lido di Ostia, Anzio, Capo Circero, Gaeta, Terracina, és Formia. A homokos partoktól a sziklás partokig minden megtalálható. De a fürdőhelyek mellett számos épségben fennmaradt műemléket is őriznek ezek a városok, erődítményeket, világító tornyot, templomokat. Ezek a műemlékek hirdetik ennek az országrésznek a mesés kulturális gazdagságát.

Fotók_Jim-Linwood_giasco