Várna - Bulgária 


várna buszVárna Bulgária harmadik legnagyobb városa, lakosainak száma körülbelül 350 000. Az ország nyári fővárosának is nevezik, fontos kereskedelmi, turisztikai és egyetemi központ. Várnában van a központja a haditengerészetnek és a kereskedelmi flottának is. 

A város a Várnai-tó és a tenger félkaréjában fekszik. Déli részén terül el a kikötő, és a hozzá kapcsolódó vasútállomás. Várnától észkra, körülbelül 10 km-re kezdődik Bulgária legszebb tengerparti nyaralóhelye az Aranyhomok. A várost délről az Asparuhov híd köti össze, Asparuhovo, Vilite, Zelenika, Galata településekkel. A híd 2,5 km hosszú, és 50 m magas, népszerű bungee jumping helyszín, 2012-ben egy ugrás ára60 leva volt.

Várnát és környékét kevésbé látogatják a magyarok mint a másik tengerparti nyaralóhelyet, Burgaszt, nagyon sok a helyi turista, és sok orosz nyaraló érkezik a városba repülővel és vonattal. A főszezonban nagy óceánjárók is érkeznek a kikötőbe,népszerű kikötőhely mivel a városközpontban helyezkedik el.

Várna térkép (nagyítható)

várna térkép

Várna biztonságos város, de az ésszerű biztonsági elővigyázatosságokat érdemes betartani. Zsúfolt helyeken zsebtolvajok lehetnek, és tartózkodni kell az utcai pénzváltástól. Pénzt a bankokban lehet váltani, Várnában két OTP tulajdonban lévő bank is található, egyik a híres sétálóútcán a Knyaz Borison. 
A parkok esténként is biztonságosak, mindenhol rendszeresen járőröznek rendőrök. 
A várnai taxisok csakúgy mint mindenhol Bulgáriában, hajlamosak a csalásra. A viteldíj 1 leva körül van kilométerenként, de akár tízszeres túlszámlázás is előfordulhat. Csakis előre megállapodva a pontos összegre szabad beszállni a taxiba. Ha erre nem hajlandó a sofőr, másikat kocsit kell keresni!

Várnában több bevásárlóközpontot találhatunk, legnagyobb a Grand Mall, amely a Vladislav Varnenchik sugárúton fekszik. (Vladislav Varnencik tulajdonképpen a mi Ulászló királyunk, aki a Várnai Csatában halt meg) Várnában megtalálhatóak az általunk is ismert nagy nemzetközi üzletláncok boltjai, Aldi, Billa, Metro, stb. Az árak hasonlóak a Magyarországihoz, talán egy kicsit alatta vannak. Nagyobb árkülönbséget az alkoholok és a cigaretta esetében tapasztalhatunk.

Népszerűek és olcsók a piacok, ahol a zöldségek, gyümölcsök mellett mindenféle használtcikket, régiséget, és ajándéktárgyat lehet vásárolni. A legegyszerűbben a belvárosi piacra lehet eljutni, ez a főtért mellet az operaház hátamögött található. A piac minden nap reggeltől estig nyitva van, alkudni lehet.

várna piac

várna piac

Az éttermek kifejezetten olcsók, a népszerű tengerparti helyeken is a magyar átlagárak alatt vacsorázhatunk. Az adagok nagyok, 5-8 leva között mozognak a hús és halételek körettel. Az étlap mindenhol tartalmazza az étel súlyát is. Bulgáriában szokás borravalót adni, a számlák nem tartalmazhatják sem a borravalót, sem a terítés költségét. A borravaló mértéke 10% körül szokott mozogni. 

Árak Bulgáriában >>>

A Bolgár Happy Grill hálózatnak több étterme van Várnában, nagyon finom a felszolgált étel, és itt a mosdók is tiszták. A mosdók tisztaságával a bolgár éttermeknek sajnos jellemzően nem sikerül megbirkóznia. 
Várna legnépszerűb étterme, és tengerparti szórakozóhelye a Rappongi Beach Bar,  amely közvetlenül a parti fövenyen fekszik, napozni is lehet a pálmafák alatt. 

Rappongi Beach Bar - Várna
rappongi várna


   onlineszallascom@gmail.com