Bosanka - HorvátországA falu neve a XIV. században alakult ki. A monda szerint egy Anka nevű lány mindig mezítláb járt és a lány nevének illetve, a mezítláb szó horvát jelentésének Bos összetételéből  alakult  ki a Bosanka elnevezés. Három erődítmény közepén rejtőzik  Bosanka, mely Dubrovnik parti védelmi rendszerét képezte. A faluban körülbelül  20 családi ház található. Népszerű kiránduló hely volt régen és ma is, mert Bosanka nyugalmat áraszt, gyönyörű kilátás nyílik az Adriára, levegője is rendkívül tiszta. Az egyre gyakoribb turista látogatások végett  a falu fejlesztését tervezik. A külső területeket, parkokat környezetbarát szemlélettel teszik szebbé.  Az infrastruktúra fejlesztése is a tervek között szerepel.

Maga Bosanka falu egy kis dombon helyezkedik el Dubrovnik közelében. A falu, 4 km-re (2,5 mérföld) északra található Dubrovnik történelmi központjától. Bosanka egy tranzit útvonalon terül el, és ennek is köszönheti kialakulását. Ugyanis itt van a Dubrovniki Köztársaság legnagyobb lakókocsi parkja, ami úgy alakult ki, hogy az átutazók mielőtt tovább mentek volna az éjszakát itt Bosankában töltötték el lakókocsikban. Majd reggel mentek tovább. 

Bosanka és Dubrovnik között fekszik, egy széles „Plateau bounderd” , mely három erődítményből álló rendszer , Dubrovnik teljes partszélességében védelmet nyújt.  A falunak, Bosankának számos nevezetessége akad. Az egyik ilyen nevezetesség a Szent Megváltó templom a temetőben.  Ez egy szakrális épület, amelyet a XV.-XVI.  században  építettek. 
De vannak más történelmi  jellegű épületek is,  mint például a Miloslavić családi gazdaság elhagyatott nyári rezidenciája. Itt található még a Pulitika épület,  ahol a nagy kolorista festő Duro Pulitika élt, és dolgozott.

Bosanka faluba a 17-es busz jár a történelmi Dubrovnikból.  Bosanka jellegzetessége a nyugalom , az öröm, a  tiszta levegő, a csodálatos táj, a gyönyörű kilátás Dubrovnikra és az Adriai-tengerre. Ez a vendégszerető vidék egyszerűen szerelembe ejti az itt tartózkodókat. Bosanka falutól mintegy 200 méteres magasságban a Mount Srdj dombos lejtőjén található Ploče. 
Itt hívogatja vendégeit egy hagyományos étterem,  ahol nagyon finom nyárson sült bárány-és vadhús ételek a ház specialitásai.