Budapest - Dubrovnik

Dubrovnik Budapesttől légvonalban 545 km-re fekszik szinte teljesen délre.  Az E71-es (M7) autópályán, amelyet legtöbben használnak, a távolság  939 km. Budapestről az M6-os autópályán elindulva Bosznia-Hercegovinán keresztül is eljuthatunk Dubrovnikba (E73), a távolság 811 km. Magyarország keleti megyéiből már mindenképpen kedvezőbb a boszniai utat választani, Szegedről a távolság 762 km.

Horvátország autópálya térképe (nagyítható)

horvátország autópálya térkép

Az M7-en haladva Letenyénél lépjük át a határt. A Horvátország különböző nyaralóhelyeire tartó magyarok számára az út, a Zágráb utáni Bosiljevoig megegyezik. A  Horvátország déli és középső része felé haladóknak itt a Split felé haladó A1-es útvonalat kell választaniuk. 

Horvátországban az autópályák fizetősek, az út költségét az autópálya kapuknál kell leróni. A rendszer nagyon egyszerű és jól használható. Amikor felhajtunk az autópályára, kapunk egy kis kártyát  amely tartalmazza, hogy hol mentünk fel az útra. Mikor lemegyünk az autópályáról, a kártyát le kell adni a kapunál, ahol a megtett út hossza alapján kell fizetnünk. Főidényben, különösen hétvégeken (szombaton) a nagyobb csomópontoknál torlódásokra kell számítani a fizetőkapuknál. Általában a bankkártyás fizetési lehetőségnél kisebbek a sorok, érdemes a "no cash" kaput választani. 

A Zágrábot elkerülő körgyűrű ingyenes, így a város előtti Sveta Helena kijáratnál fizetni kell, majd az A1-es autópályánál Lucko-nál ismét kártyát kapunk, amelyet a Dubrovnikba menőknek a Vrgorac-i kapunál kell kifizetni. Innen Dubrovnik a tengerparton kanyargó 8-as úton körülbelül még 100 km.

A határtól (Gorican) Zágrábig az útdíj 41 kuna, míg a Zágrábtól (Lucko) Vgoracig az út 220 kunába kerül. A kuna árfolyama 40 forint körül mozog, a pontos árfolyamról itt lehet tájékozódni: http://napiarfolyam.hu

A 2012-es Horvát autópályadíjak:

- Gorican - Zágráb: 41kn 
- Zágráb - Rijeka:  69kn 
- Zágráb - Otocac:  69kn 
- Zágráb - Zadar: 121kn 
- Zágráb - Sibenik: 154kn 
- Zágráb - Split:  180kn 
A Krk híd:  35 kn, amelyet csak egyszer kell kifizetni

Egyéb útszakaszok díját itt lehet megnézni: http://www.hac.hr/en/toll-rates/price-list/ 

Horvátországban a sebességhatárok hasonlóak a nálunk megszokottakhoz, lakott területen 50 km/h, lakott területen kívül 80 km/h, főúton 100 km/h, autópályán 130 km/h. A magyarországinál sűrűbb és szigorúbb ellenőrzésekre számíthatunk, a helyszíni bírság kisebb vétségek esetén is 300-500 kuna nagyságrendű. A sebességhatár jelentősebb (30 km/h) túllépése esetén a büntetési tétel több ezer kuna is lehet.

Közlekedési balesetnél mindig rendőrt kell hívni, és jegyzőkönyvet kell felvenni a jármű sérüléseiről.  

A szabálytalanul parkoló autókat a rendőrség, és a helyi közterület fenntartó is büntetheti, Zágrábban és nagyobb városokban a járművet elszállítják.

Mióta a Sveti Rok és a Mala Kapela autópálya-alagutak megépültek, az autópályákon nem kell torlódásokra számítani. Általában a határon sem kell túl hosszú ideig várakozni. Szerencsés esetben, néhány megállással 11-12 óra alatt Dubrovnikba érhetünk. 

Az 5821 méter hosszú Mala Kapela alagút bejárata

mala kapela horvátország