Dubrovniki éttermek és ételek


Előzetesen néhány étterem elérhetősége:

Taverna Arsenal, Dubrovnik, Dalmatia Croatia,Tel: +385 20 321065, E-mail: mea.culpa@du.t-com.hr Festői környezetével, különleges ételkínálatával és italaival igazán vonzó a vendégek számára. Nagy létszámú rendezvények megtartására is alkalmas, sokfélé szórakoztató, táncos, zenés program színesíti kínálatát. 
Komin étterem, Iva Dulcica 136/20000 Dubrovnik,Dalmatia,Croatia,Tel: +385 20 448613,Fax: +385 20 437134,E-mail: info@restaurant-komin.com Mediterrán növényei már eleve élvezetessé teszik az itt tartózkodást, melyhez gazdag nemzetközi és helyi ételkínálata párosul.
Orhan étterem, Od Tabakerije 1/20000 Dubrovnik,Dalmatia,Croatia,Tel/fax: +385 20 414813 E-mail: restoran.orhan@yahoo.com A város központjában hívja fel magára a figyelmet ételkülönlegességeivel, kedvelt grillezett fogásaival, süteményeivel. A borok kedvelői is találnak itt megfelelő kínálatot. 

Horvátország történelme során rengeteg befolyásnak volt kitéve, így a különböző nemzetek sajátosságai keverednek saját íz világukkal, pl: görög, magyar (Szlavóniában), török (Horvátország központjában), és olasz (Isztriában, és Dalmáciában) de szerb, és bosnyák ételek is előfordulnak. A tengerpartokon tipikus mediterrán és halételek a kedveltek.

A horvát ételek készítéséhez olajat használnak,a roston vagy nyárson sülteket részesítik előnyben, hús helyett pedig inkább halat fogyasztanak. A jellegzetes ízekhez elengedhetetlen a vörösbor. Több hasonlóság található az olasz konyhával. 

dubrovnik piacNéhány különlegesség, érdekesség ízelítőül: Előételként prsut (szárított sonkát) olajbogyóval, ajvart (paradicsomos, padlizsános,zöldpaprikás pürét), cevapcicit (hagymás húsdarabkákat), juhsajtot, tartufot (szarvasgombát) esznek. 

Kedvelt fogás a girice (gyufaszál méretű szardella fajta, citrommal tálalva), dalmát jellegzetesség a prlolica (olajos fokhagymában sütött marhahús), a janjenita zárai specialitás (roston vagy nyárson sült bárány). Köretnek pl. gnocchit (kukoricalisztből készült galuskát), puliszkát, de főtt burgonyát és rizst is tálalnak. A dalmát káposztát salátának vagy főzeléknek szervírozzák. 

Étkezésükben nincs nagy hangsúly a levesen, de azért időnként esznek, pl. hallevest (brodet, vagy brudet), cirtomlevest (tojás,cukor,fahéj ízesítéssel), az isztriai manestra (vörösborral leöntött pirított tésztából készül, zöldségekkel, babbal tálalva). Kedvelt süteményeik közé tartozik a rozsota (tej, tojás, karamell), pritula (mazsolás, likőrös kelt tészta), strukli (almával, vagy sajttal töltött rétesféleség), de természetesen a nálunk is ismert burek, illetve a sladoled (fagyi) is elengedhetetlen finomság.

Dubrovnikban szombat a heti bazár napja. ahol idénygyümölcsöt, zöldségeket, sajtot, olajbogyót, mézet, mediterrán fűszereket lehet többek között vásárolni. A piacon csak nap végén lehet kis kedvezményt elérni, egyébként nem érdemes alkudni. 
Halat ajánlatos minél korábban kimenni venni. Speciális ételük a „zelena menestra”, amely káposztából, füstölt húsból és burgonyából készül.  Kiváló borai: Dingae, Posip és Grk.