Dubrovnik időjárása


Dubrovnik időjárása mediterrán, klímáját az Adria közelsége határozza meg. Jellemzően a nyár forró és száraz, a tél enyhe és csapadékos. Mégis a tipikus mediterrán időjárásnál Dubrovnik klímája egy hajszállal változatosabb, gyakran támad fel a szél, és vihar is kialakulhat bármelyik évszakban.

dubrovnik időjárásAz első turisták kora tavasszal érkeznek Dubrovnikba, egyre népszerűbb a várost húsvétkor meglátogatni. Áprilisban már kellemes az éghajlat, a domboldalak virágba borulnak, a déli órákban a hőmérséklet gyakran eléri a 20 fokot. Aki szeretné elkerülni a zsúfoltságot, és a strandolás helyett inkább a város szépségeinek megismerésére vágyik, érdemes tavasszal Dubrovnikba látogatnia. Május közepétől a bátrabbak a tengerbe is bemerészkedhetnek, a napsütéses órák száma már hét felett mozog naponta. Áprilisban még gyakori a csapadék, az esős napok száma 10.

Nyáron a hőmérséklet gyakran meghaladja a 30 fokot, már júniusban is számíthatunk kánikulai napokra. Csapadékra a viharok kivételével nem nagyon kell számítani, általában reggeltől estig zavartalanul süt a nap. A tenger hőmérséklete júniusban 22, júliusban 24, augusztusban 25 fokos, a tengerparti strandok ezekben a hónapokban zsúfolásig megtelnek. Az éjszakai hőmérséklet 20-24 fok között mozog, kifejezetten kellemes Dubrovnik éttermeinek vagy szórakozóhelyeinek meglátogatására. 

Az ősz Dubrovnikban hosszan elhúzódik, szeptemberben a tenger hőmérséklet még 23 fokos. Kiválóan alkalmas a fürdésre. Ráadásul az utószezonban gyakran igen kedvező szállásajánlatokkal is találkozhatunk. Az indián-nyár általában október végéig, november közepéig kitart, november elején még mindig láthatunk a tengerben fürdőket. 
Az ősz kiváló egy borvidéki túrára is, a domboldalakon szeptember végéig takarítják be a környék kiváló borának alapanyagát. Sokan hosszú gyalog és biciklitúrákra indulnak a közeli szigetekre, különösen népszerű Mljet amely másfélórás hajóútra fekszik Dubrovniktól. Számos iroda szervez kajak és kerékpáros kirándulásokat a közeli Elafiti szigetekre is.  November pedig a hagyományos olajbogyószüret időszaka. 

A tél a legcsapadékosabb Dubrovnik körzetében, de hó csak nagyon ritkán esik. Általában hajnalra sem hűl a hőmérséklet fagypont közelébe. A tengerparti nyaralóhelyek ilyenkor bezárnak, de az óvárosban az üzletek, kávézók és éttermek nyitva tartanak, szálláshelyet is lehet találni. A város igyekszik ebben az évszakban is a látogatók kedvébe járni. Betlehemi és karácsonyi koncerteket szerveznek, a szilveszteri programok is népszerűek. A történelmi nagy vetélytárs Velence példájaként, Dubrovnikban egyre inkább meghonosodik a februári karnevál. 2013-ban ez február 3 és 10 között lesz megtartva, 20 országból érkeznek fellépők a Dubrovniki Karneválra.   http://www.karnevalfest.hr/

dubrovnik