Dubrovnik Látnivalók


Dubrovnik  kétségtelenül a Horvát-tengerpart legfestőibb idegenforgalni látványossága. Az óváros műemlékegyüttese, fesztiváljai, tengerparti strandjai az olaszországi Velencéhez foghatóak. A falakkal körülvett hajdani Raguza mára magába foglalja Gruz kikötővárost, és a vele szemben fekvő Lapad-félszigetet is. 
Mára az UNESCO segítségével Dubrovnikban eltüntek a délszláv háború nyomai, zavartalanul megcsodálhatóak Dubrovnik építészeti és kulturális emlékei. A látnivalók egy-két kivételtől eltekintve Dubrovnik óvárosi részében fekszenek.

Dubrovnik turista térképe     


1 Pile-kapu
- Raguza régi bejáratainak egyike, a félkör alakú felvonóhidas bástyát 1471-ben építették, de már a 10. században is itt volt a város bejárata, abban az időben Porta Pilarumként említik a régi iratok.

2 Feljáró a városfalakra - A 25 méter magas, másfél és 6 méter széles falakra  itt juthatunk fel, a belépőjegy felnőtteknek 70 kuna, gyerekeknek  30 kuna, a nyitvatartás reggel nyolc és este fél nyolc között van. A fal két kilométer hosszú, nyáron a déli órákban szinte elviselhetetlen meleg tud lenni.

3 Szent Megváltó-templom - Egy szerencsés kimenetelű földrengés után hálájának jeléül Anrijic korculai mester építtette a templomot 1520-ban, gótikus, reneszánsz stílusban.

4 Nagy Onofrio kút - A város vízellátásának része volt, 1438-ban építették az Olasz Onofrio della Cava mester tervei alapján. A kút kupolája az 1667-es nagy földrengésben sérült meg.

5 Ferences-templom és kolostor- A  templom kívülről dísztelen, gótikus szépsége csak benn tárul fel. a 14. században épült, különösen gazdag múzeumában egy fontos magyar  történelmi emlék, Szent László királyunk  jobbját tartalmazó aranyozott erekjetartót tekinthetjük meg.

6 Főutca,  Stradun - Dubrovnik főutcája évszázadok óta, fagyizók és kávézók találhatóak a régi falak között. Oldalirányba sikátorszeűű hangulatos utcácskák nyílnak, fagyizókkal, éttermekkel, ajándékboltokkal.

7 Roland-oszlop - Dubrovnik kedvenc találkahelye. Az oszlopot 1418-ban készítették, a város függetlenségét és erejét jelképezi.

8 Sponza palota - Eredetileg vámhivatalként és raktárként  használták az 1516 és 1521 között épült palotát, később pénzverdeként üzemelt, de itt működött  a hajdani akadémia is. Belépőjegy  20 kuna.

9 Harangtorony - A toronyban óránként harangoznak, tetején láthatóak a híres zöld bronzszobrok.

10 Kis Onofrio szökőkút - Pietro di Martini szobrászművész munkája.

11 Szent Balázs templom - A barokk  templom 1715-ben épült, egy régi tűzvészben elpusztult templom helyén. Különösen érdekes a templomban lévő ezüstből készült Szent Balázs szobor, mely kezében tartja a város makettjét, amin egyes utcák ma is felismerhetők.

12 Városháza és a Marin Drzic színház - Az 1865-ben épült  színházban a régi drámáktól kezdve, a modern kortárs színdarabokig mindent játszanak, itt rendezik meg a híres Dubrovniki Nyári Játékokat is.

13 Rektori palota - A  Raguzai köztársaság államfőjének palotája volt. Elhúzódó építése miatt gótikus és reneszánsz jegyeket is visel, különösen a loggia oszlopai és boltívei gazdag díszítésűek. A múzeum 9-18 óra között van nyitva, a belépőjegy 40 kuna.

14 Régi kikötő

15 Dubrovniki Székesegyház, Kincstár - A katedrális helyén álló templomot a legenda szerint Oroszlánszívű Richárd építtette, hogy hálát adjon megmenekülősért. A mostani barokk  katedrális 1672-1713 között épült, kincseskamrája a leggazdagabb egész  Horvátországban. Reggel nyolctól, este nyolcig van nyitva.

16 Gundulf tér - A hangulatos tér az 1667-es földrengés után jött létre, egy szökőkút és Ivan Gundulic költő szobra áll itt.

17 Szent Katalin zárda

18 Rupe Etnográfiai múzeum - A néprajzi  múzeum egy lenyűgöző épületben található, ami 1590-ben épült, eredetileg magtárnak. Igen gazdag gyűjteményét  9 és 18 óra között nézhetjük meg a belépőjegy  40 kuna.

19 Marin Drzic háza - Horvátország egyik legjelentősebb írójának emlékháza. Nyitva 9 és  13 óra között.

20 Háborús kiállítás - A kiállításon érdekes fotók tekinthetők meg a világminden részéről.

21 Zsinagóga, Múzeum - A balkán első zsinagógája, de európai viszonylatban is az első zsidó imaházak közé tartozik. Nagyon érdekes hangulatú hely, nyitvatartása csütörtökön 18-20 óra, pénteken és szombaton 10-12 óra,  Belépőjegy 20 kuna.

22 Szent Miklós templom - Óromán stílusban épült egyhajós templom.

23 Szent Sebestyén templom - 1466-ban építették, a várost a járványok ellen volt hivatva védeni. 1808-ban a franciák börtönként használták.

24 Szent Rosario apácatemplom

25 Szent Domonkos rendház és múzeum - a 14. századi épület  Dubrovnik védelmi rendszerének része volt, szervesen illeszkedik a városfal struktúrájába. A múzeum több híres festménynek ad otthont, a 15-16. századi mesterek mellett 20. századi festők képei is láthatóak itt.

26 Városfal feljáró

27 Szent János erőd - Dubrovnik dél-keleti részét és a kikötőt védte, ez a legjelentősebb, legerősebb bástya. Több lépésben épült ki, a 14. és a 16. század között. Napjainkban a tengerészeti múzeumnak  ad helyet.

28 Tengerészeti múzeum - Mivel Dubrovnik életében a tenger és a hajózás mindig központi szerepet töltött be, a kiállítás igen gazdag és érdekes.  A Szent János  erődben van a múzeum, nyitvatartása 9-18 óra, a belépőjegy 40 kuna.

29 Akvárium - Itt megismerkedhetünk az Adria színes halaival, a 27 nagyméretű akváriumban a halak mellett kagylókat, korallokat és egyéb tengeri élőlényeket is megcsodálhatunk. Nyitvatartása reggel 8-tól este 9-ig, a belépőjegy 30 kuna.

30 Bokar erőd - A városfalakat délről védő bástya, a 14. században épült.

31 Minceta erőd - Az északnyugati bástya a hegyek felől érkező támadásokat hárította el, híres ágyúja az 1464-ben öntött bombarda akár 4 km-re is ellőtt.

32 Egyetem - A Collegum Rhagusiniumot 1624-ben alapították, természettudományt és művészetet oktattak. Horvátország önállósodása után, az egyetemen 1996-ban kezdték meg újra az oktatást, tengerbiológiai, turisztikai, és külkereskedelmi szaka van.

33 Lovrijenac erőd - Az erőd a városfalakon kívül épült, az 50 méter magas sziklákra 1050-ben építették az első épületeket, mai formája a 15. században alakult ki.

34 A régi szent Klára zárda - A hajdani kolostort a köztársaság eleste után katonai célokra használták, napjainkban  étteremként, és irodaként működik, kiállításokat is szoktak rendezni termeiben.

35 Sigurata templom - A templomot 10. század környékén építették, a barokk homlokzat a 17. században épült.

36 Prijeko utca - Dubrovnik egyik legszebb utcája, festői házak, reprezentatív homlokzatok, reneszánsz és barokk épületek között sétálhatunk. Az utcában számos kiváló étterem várja a vendégeket.

37 Szerb ortodox templom és ikonmúzeum - Itt székel a dubrovniki Szerb-Ortodox egyház. Az épület 1877-ben épült, igen értékes ikongyüjtmény tekinthető meg a múzeumi részben.

38 Mecset - Muszlimok a 19. század második részében telepedtek le Dubrovnikban, a vallásos épületek mellett irodák, könyvtár és klubhelyiség is van az épületben.

39 Revelin erőd - Az erődítmény  három kazamatát  zár magába, a legnagyobbat koncerteremmé alakították. Biztonságos mélyén 1991-ben is több ezren vészelték át a délszláv háború bombázásait, és ágyútüzét.

40 Place kapu - A város másik kapuja, innen tudunk felsétálni Dubrovnik híres drótkötélpályájához, amely a 412 méter magas Srdj -hegy csúcsára visz.

41 Lazareti - Régen itt volt a karantén és a korház, napjainkban kulturális központ, mozi, kiállítócsarnok, koncertterem, színház található a falai között. A Galéria 12-21 óra között tart nyitva, az itt működő klub hajnal 4-ig várja a vendégeket.

42 Szent Lukács és Angyali üdvözlet kápolna - A kis templom a 9-11. században épült óhorvát stílusban. Nem működő templom, falai között kiállításokat szoktak tartani.

43 Északi városbejárat

44 Szent Ignác templom - Dubrovnik  jezsuita kollégiuma 1653-ban kezdte építeni a templomot, amelyet a nagy földrengés megakasztott. Végül 1703 és 1725 között épült meg  a mai  is látható formában a templom.

45 Dominikánus templom és kolostor - A szerzetesek 1225-ben telepedtek le a városban, 1228-ban kezdték el a kolostor építését, mely eredetileg a városfalun kívülre esett. Különlegesen szép a 15. században épült kerengőjében kialakított parkocska.

46 Természettudományi múzeum - Több, mint száz év gyűjteményét tartalmazza a múzeum, 9-16 óra között van nyitva minden hétköznap. 

Az Imperial erőd mellett látható a híres drótkötélpálya a 778 m-es Srdj-hegyen. 1991 októberében, a délszláv háború idején bombázták le  a függővasutat, melyet közel 20 év után állítottak helyre. Óránként ötszáz utast szállít, a föl- és a leszálló kabinból egyenként harminc turista csodálhatja meg Dubrovnik gyönyörű óvárosát. Az út mindössze négy percig tart. A függővasút hegyen lévő állomása mellett étterem található, hagyományos dalmát ételekkel és italokkal.

Nyitva tartás:

 

 

Jegyárak:

 

Január és december:

09.00–16.00

 

Felnőtt:

80 kn

Február, március és november:

09.00–17.00

 

Felnőtt:

50 kn

Április és május:

09.00–20.00

 

Gyermek (4-12 éves kor között):

40 kn

Június, július és augusztus:

09.00–24.00

 

Gyermek (4-12 éves kor között):

25 kn

Szeptember és október:

09.00–20.00

 

Jegyek a sikló alsó állomásán válthatók.