Kupari - Horvátország


A Zupa-öbölben egy kis dombon, Neretva megyében található Kupari.  A falu nevét először 1317-ben említik. A Kupari név jelentése tetőburkolók, illetve a tető-cserép, azaz Kupe előállításával kapcsolható össze. Kupari a közigazgatásilag a vele összenőtt Mlini -hez tartozik.

Öt kilométerre  délkeletre Dubrovnikot érheti el a látogató, nyugatra pedig 1 kilométerre fekszik Silver. Kupari fő bevételi forrásai a vendéglátás,   a turizmus és a mezőgazdaság. Régebben téglákat és csempéket gyártottak Kupariban.  

kupari

A XX. század második felében indult fejlődésnek, amikor egy hotel-turisztikai komplexum készült el. Itt volt található a Tito villa, ahol világhírű államférfiak és egyéb méltóságok fordultak meg.  A háború alatt teljesen lerombolták, számos magánház és szálloda is megsemmisült. 

kupariKuparin kavicsos és  homokos strandok között lehet válogatni. Ha a természet közelségében szeretne  aludni  akkor a  Kupari Campinget ajánlanám, melynek címe: Kupari b.b., 20207 Mlini, tel.:+385 (0)20485548, http://www.campkupari.com
E-Mail: info@campkupari.com. Gyönyörű környezettel, platánokkal, ciprusokkal körülvéve várja vendégeit a kemping, mely 2900 főt tud fogadni.  Közel  van Dubrovnihoz, mégis öt perces kényelmes sétával máris a a környék legjobb homokos parton találhatja magát az ember. 
Menetrendszerű busz és hajójáratok indulnak innen Dubrovnikba és Cavtatba.  A kemping rendelkezik autószervízzel és kisebb hajók javítására szolgáló műhellyel is. 

Kupari nagyszerű strandja, a Kupari Beach vonzza ide a fürdőzőket és a nap szerelmeseit. Dubrovnik környékének egyik legszebb strandja. A parton található bárban fagylalt, koktélok, hideg és meleg italok, friss gyümölcs, pizza, saláták várják a megéhezett, kitikkadt strandolókat.  A strandon napernyőt és széket lehet bérelni. Strandröplabda pálya is rendelkezésükre áll a sportolni vágyóknak. Minden csütörtökön, pénteken és szombaton beach parti vonzza a táncot kedvelőket. Discoikon világhírű DJ-k is részt vesznek.