Mlini - Dubrovnik közelében


horvátország mliniA Mlini név jelentése vízimalom, mely a falu régi bevételi forrására, a gabonaőrlésre utal.  A malmok a Zavreljai patakon őrölték a gabonát. Egyes feljegyzések szerint egy francia ember fedezte fel az itt lévő édes vizű forrásokat, melyek fél kilométer után beletorkollanak a tengerbe. 
Egyik érdekessége a Zavrelja pataknak, hogy a száraz időszakokban nyaranta gondoskodott a 11 kilométerre lévő Dubrovnik vízellátásáról. Ennek a rendkívüli szépségű,  patakokkal  övezett, mediterrán környezetben fekvő üdülőfalunak a lakossága 834 fő. Lenyűgöző leander bougainvilea, olajbogyó kertek, zsályákkal, babérlevekkel tarkított területek váltogatják egymást. Mlini  gyakori  növénye a ciprus és a fenyő. Ezek a tipikus mediterrán növények és a kristálytiszta vizű tenger  teszik különlegessé a sétákat. 

Mliniben számos legenda él, valamint emlékművekben is bővelkedik.  A szent Ilara nevezetű templom,  Mlini védőszentjéről kapta a nevét, aki egy sárkányt győzőtt le a standon.  A templomot többször lerombolták, majd 1683-ban építették ujjá barokk stílusban. Az egyik kápolnát a pestis védőszentjéről  nevezték el ,  mely a Szent Roka nevet viseli.  Gyönyörű környezetben található a tengerparton, a friss levegőt árasztó fenyőfák  között.  Köves, homokos, kavicsos és lebetonozott strandok várják a fürdőzőket.  Az idelátogató könnyen kedvet kap a meseszép helyen való időzésre. 

Villák, hotelok, magán házak, kiadó szobák, apartmanok, családi szállodák, kempingek, panziók várják a turistákat, gyermekes családokat. Ezen a csendes, nyugodt üdülőhelyen önkiszolgáló, ajándékboltok, pékségek, posta, bank, fogorvosi rendelő, benzinkút, pénzváltó, taxi  és internet café teszik komfortossá az itt tartózkodást. A sportolni vágyók is kedvükre válogathatnak a lehetőségekben, lehet kerékpárt, motoros siklócsónakot és autót kölcsönözni.  Búváriskola  hívogatja a víz alatti világ kedvelőit. Ezen kívül jogging pálya, fitnesz-terem, masszázs szalon és szauna járul hozzá, hogy a kondíciójukat se veszítsék el  a nagy ellazulásban. 

A kulináris élvezetek hódolói hagyományos horvát éttermeket, pizzériákat, fast food éttermeket, pince-kocsmákat, kávézókat , koktélbárokat látogathatnak meg.  Halász vacsorák, zenés estek és polgári mulatságok teszik érdekessé az itt eltöltött napokat.  Mlini szomszédságában fekszik Cavtata, ahová rendszeres buszjáratok közlekednek. Könnyen megközelíthető számos nagyobb város is, 196 kilométer Makarska, 268 kilométer Split, 385 kilométer Zadar, 646 kilométer Rijeka. A közelben találhatók nemzeti parkok és horvát rezervátumok is.