Dubrovnik közelében - MokosicaDubrovniktól nyugati irányban 7 km-re fekszik ez a kis falu. Északon és keleten magas hegyek határolják. Mokosica neve szláv mitológiai eredetű, a termékenység istennőjének és pártfogójának nevéből, Mokosból származik. 

Mokosica és vidéke századok óta népszerű kirándulóhelye volt a dubrovniki nemesi családoknak. Erről tanúskodnak az épületek is. A Bobali nyaralókomplexum preventív védelem alatt állt 2006. április 11.-ig. Védett épülete van többek között a Bunic, Kravarovic és Gradi nyaralónak is. Az ACI Marina az egyik legismertebb létesítménye Mokosicának, mely luxusjachtok megállója is.  
Tengerparti étterem és bár működik teszi hangulatossá a helyet. Fürdésre, vitorlázásra is lehetőség van és csak pár kilométerre található a nagy strand. A helyi piacokon könnyen beszerezhetőek a helyi specialitások is. 

A hídon túl Mokosica / CC by wfbakker2

mokosica

Mokosica nevezetessége a Szent Megváltó Templom, mely 2005. október végéig preventív védelem alatt állt. Egyik legfontosabb épülete a Gozze-Giorgi (Sabino Giorgi) villa, 1814-ben ülésezett itt a tanács, a Raguza Köztársaság visszaállítása céljából. 1991. novemberétől 1992. májusáig tartó honvédő háborúban régi és új Mokosica-t is elfoglalták a hadseregek, többek között a szerb és montenegrói csapatok. A régi városban nagyobb pusztítást végeztek, itt gerilla egységek állomásoztak. Ekkor el is menekült a lakosság többsége. 

Új Mokosica fejlesztése három fázisból állt. Az első több szintes, legfeljebb 6 emeletes lakások már az 1980-s és 90-s évek elején épültek. A második és harmadik szakaszban az úgynevezett „Our House”, és „Small házak”, azaz „mi házunk” és „kicsi házak”, városi villák épültek. Legfeljebb 2-3 emeleten 4 szoba helyezkedik el. Illetve 2005-ben elindult egy negyedik fázisú építkezés is, mely új épületek építésére ösztönözte az embereket (POS program), teljesen új megjelenést kölcsönzött Mokosicának. A környék, ahol Új Mokosica fekszik, olajfaligetekben, szőlőskertekben bővelkedik, melyet legelők tarkítanak, kellemes, nyugodt környezetet biztosítva a kikapcsolódni vágyóknak. Találhatóak itt lakóépületek, egy általános iskolai sportcsarnok, óvoda, bank, posta, egészségügyi központ. Természetesen üzletek, kávézók és pékség is rendelkezésre áll a kirándulók számára. Játszóterek és sportpályák nyújtanak lehetőséget a gyerekek és felnőttek mozgására.  

A tervek között szerepel egy új templom és egy nagy bevásárlóközpont építése, melyek szintén növelnék Mokosica látogatottságát. Mokosica lakóinak többsége Dubrovnikban dolgozik. Mokosica fő bevételi forrását a turizmus, a hajóépítés és a halászat jelenti. Közvetlen közelében egy jachtkikötő, Komolac található. Itt folyik az Ombla folyó is, a kikötő viharoktól védett helyen fekszik. 
Egyik legbiztonságosabb kikötőnek tartják a világon. 

Új Mokosica az Adriai autópályával kapcsolódik Dubrovnikhoz, kb 10 perces autóút Dubrovnik óvárosától. A Libertas közlekedési társaság A1-s és 1B-s autóbuszai közlekednek ide. Mokoksica jelentős része horvát katolikus lakosságú, kis hányada szerb és bosnyák. A 2001-s népszámlálás szerint Új Mokosicának 6041, Régi Mokosicának 1487 fős lakosa van.