Orasac - Horvátországorasac dubrovnik térképOrasac körülbelül 10 km-re nyugatra fekszik Dubrovniktól. Régóta ismert a magyarországi kempingezők között, mivel az egyik legnagyobb horvátországi autóskemping található itt, ötezer négyzetméteren. 

Orasac ezeréves település, két részből áll, a nagyobb az eredeti falu, a tengerparttól távolabb áll, ennek neve Orasac. A kisebb településrészt amelyik az út tengerpart felöli oldalán fekszik Poljice-nek hívják. A falu neve a horvát "ora" szóból ered, melynek dió a jelentése, a környéken honos diófákra utal. A falunak 546 állandó lakosa van, legtöbben vendéglátással vagy halászattal foglalkoznak. 

A délszláv háborúban a település legtöbb háza megsérült, a nyolcvanas években épült nagy szálloda a Dubravacki Vroti Sunca teljesen leégett. Napjainkban azonban már nyoma sincs a háború pusztításainak, a szálloda helyén a Radisson BLU Resort & Spa üdülőközpont áll. 

Orasac - Radisson Blu Resort
orasac radisson blu

A település egy régi 1250-ben épített templommal büszkélkedik, és egy szép kastély a Soderini is itt található. A faluban számos étterem és bár várja a vendégeket, két élelmiszer bolt is van. Tökéletes választás aki kikapcsolódásra vágyik, Dubrovnikhoz való közelsége miatt kifejezetten népszerű település.

Több kis strand található a környéken ezek legendásan kristálytiszták, a kikötőből hajókirándulásokat szerveznek a közeli szigetekre.