Rozat - Horvátország


Komolac és Prijevor falvak között fekszik, 5 km-re Dubrovniktól. A nyugalmas öbölben fekvő település a csendre, és nyugalomra vágyóknak kiválóan alkalmas kirándulóhely. A háború előtt a dubrovnikiak kedvenc pihenőhelye volt. Egy katolikus templom és az 1393-ban épült Sarlós Boldogasszony Szűz Mária ferences kolostor található Rozatban. 

A lakosság fő bevételi forrásai a halászat, a mezőgazdaság és a turizmus. A falu két részre van osztva. Felső Rozat lakossága kevés. Itt túlnyomórészt öreg, régi házak találhatók. Az Adria turista útvonal közelében fekszik. Alsó Rozat az adriai autópálya (A-8) és a 420-as út közelében található. Túlnyomórészt új építésű családi házak, vagy felújított házak fedezhetők fel ezen a falurészen, ugyanis a háború alatt a falut teljesen kifosztották és sok ház le is égett. Rozat lakosságának többsége katolikus vallású. A 2001-es népszámlálás szerint 300 fő a lakosok száma. 

Rozat (készítette: CC-trolvag)

rozat - dubrovnik 

A településen található a Villa Rozat hotel. Gyönyörű öbölre való kilátással, saját medencével csodálatos kiránduló helyekkel és komplett felszerelt szobával, konyhával várják a vendégeket. 

De nem messze innen várja vendégeit az öböl partján a már akár 20 főt befogadó képességű 2-3-4-6-8 ágyas szobákkal rendelkező Villa Konalic. A villa természetvédelmi területen, festői környezetben épült. A helyiek a harmónia és béke oázisának is nevezik. A védett terület megőrizte régi szépségét, ahol a régi dubrovniki nemesek is előszeretettel pihenték ki a hétköznapi nemesi elfoglaltsággal járó fáradalmakat. 

A közelben található az ACI Marina "Miho Pracat", az egyik legnagyobb, legszebb és legjobban felszerelt kikötő a horvát tengerpart mentén. A közelben elérhető a Marina bevásárlóközpont, étterem, medence, teniszpálya, kávézó és még sok más pihenő, illetve szórakozóhely is. Az éghajlat enyhe, ami az Ombla folyó hatásának köszönhető. Az étteremben horvát és dalmát nemzeti ételspecialitásokat is felszolgálnak. A környéken lehetőség van kisebb hajók bérlésére is, amellyel ellátogathatnak a közeli strandokra vagy csak egyszerűen a tengerről gyönyörködhetnek a part szépségében.