Zaton - Horvátország 

A Dubrovnik közelében lévő Zaton fekvése igazán gyönyörű, egy olyan öböl partján található, amely két kilométeres szakaszon a szárazföldbe nyúlik be. Strandja biztonságos, kellemes hőmérsékletű az áttetszően tiszta vize, az átlagosnál jóval melegebb, így ez kedvező a gyerekeknek is, de találhatók kevésbé ismert részek is, ahol nem kell félni a tömegtől, csendes, nyugodt. 

Zaton, Dubrovnik közelében
zaton_horvátország_térkép

Boróka erdő húzódik a part mellett. Felejthetetlen élményeket nyújt a búvárkodás is. Fontos, hogy mielőtt elindulnak, figyelje meg, hogy melyik város közelében fekszik Zaton, mert több ilyen nevű település található Horvátországban, pl a Sibeniki Riviérán és a Zadari Riviérán, Zaton Obrovaski Zadar hátországában, de a Doli helység felett is talaláható.  A Zaton szó jelentése medence, tó. 

zaton dubrovnikEz a Dubrovniktól északnyugatra fekvő Zaton 33 kilométerre van a repülőtértől. Szomszédos falu Orasac. A közelben, 4,5 kilométerre található Podbrezje a Mociljska cseppkőbarlanggal. Zaton kedvelt nyaralóhelye volt az egykori dubrovniki nemes családoknak, mint például a Gucetic, Mencetic, Sorkochevich családoknak, melyet fennmaradt szép épületei is igazolnak.  

Zaton lakosságának nagy része olajbogyó termesztésből, borászatból, halászatból és turizmusból él. Éttermeiben a helyi hal- és egyéb horvát különlegességeket ízlelgethetik. 

Apartmanok, családi házak várják az ide érkezőket. Egyik ilyen apartman a Family pension, mely 800 méterre fekszik a strandtól. Étterem 500 méteres távolságban, üzlet 200 méterre, busz pedig 150 méterre található az apartmantól. A vendégek száma maximum 7 lehet. Légkondicionált szobák állnak rendelkezésre, esténként pedig a teraszról élvezhetik a város, illetve a tenger látványát. Másik lehetőség a Villa Mir, melynek címe: Vrh sela 23, Zaton, Dubrovnik 20235.  

Zaton kiválóan alkalmas a nyugodt nyári pihenésre, a természet szépségeiben való gyönyörködésre, de ha mozgalmas programokat szeretnének, feltétlenül látogassanak el Dubrovnikba.  Megnézhetik a Tengerészeti Múzeum kincseit, vagy kipróbálhatják a 778 m-es Srdj-hegyen lévő drótkötélpályát. Július-augusztusban pedig a Nyári Fesztivál változatos programjai várják az érdeklődőket. 
Másik kikapcsolódási lehetőség, hogy motoros csónakokkal látogathatnak el Dubrovnikból a közeli Lokrum szigetére.