Achilleon Palota

A fővárostól körülbelül 15 km-re, attól délre, Gastouri közelében áll a palota, amely Korfu leglátogatottabb épülete. Itt élt Sissi 1891-től egészen 1898-ban bekövetkezett haláláig. Rendszerint tavasz és ősz vakációit töltötte itt, bejárva az egész szigetet.

A palota helyén eredetileg a Vrailasz család villája állt, ahol 1861-ben vendégeskedett Sissi. A császárnénak annyira megtetszett a hely nyugalma és a gyönyörű kilátás hogy megvásárolta a házat, amelynek helyén Sissi iránymutatásai alapján emelték a klasszicista épületetet. A palota stílusjegyei kevertek, pompeji, román, dór, ion elemekből áll. A palota oszlopsora és az erkélyek a bécsi császári palota kicsinyített másai.


Az Achilleon látványos főbejárata

korfu achilleon bejárat

Sissy halála után a palotát lánya, Mária Valéria örökölte,  tőle II. Vilmos német császár vásárolta meg. A császár jelentősen átalakíttatta Achileont, mind a belső tereken, mind a külső díszítéseken jelentős változtatásokat hajtott végre. A kertbe különleges fákat és növényeket telepített, ezek jórésze máig megmaradt, ezeknek köszönhető a kert egzotikus szépsége. A német császár éppúgy rajongott Korfuért mint Sissi, gyakran fogadott a kastélyban politikusokat, művészeket és a szellemi élet nagyságait.


Sissi szobra a palota bejáratánál

korfu achilleon sissi

Az első világháború idején Achilleont a megszálló francia csapatok vették birtokukba, kórházként működött, majd itt rendezték be a parancsnokságukat. A palota viszonylag épségben vészelte át a háborús időszakot, de a bútorzat és egyéb mozdítható tárgyak javarészt eltüntek.


Az Achilleon palota kertje, bene a híres szoborral amit Ernst Gustav Hertel alkotott: A haldokló Achilleus

korfu achilleon pálmák

A második világháború már nem volt kíméletes a palotához, a németek szintén kórházat és parancsnokságot rendeztek be  az épületben, de ezúttal súlyos károkat is okoztak benne. A háború után sok kézen ment át, volt itt iskola, működött gyermeküdülőként, különböző alapítványoknak adott otthont, állaga fokozatosan leromlott.


Achilleus szobra, háttérben a palota oszlopsora

korfu achilleon

1962-ben a Görög Kaszinó Részvénytársaság tulajdonába került, itt nyílt meg az első görögörszági kaszinó. A tulajdonosok teljes egészében helyreállították  az épületet, és a parkot. Ekkor alakították ki a földszinten lévő múzeumot, ahol a császár és Sissi személyes tárgyai és műkincsek vannak kiállítva.A  kertet ógörög hősök, mitológiai alakok és istenszobrok díszítik, melyeket még Sissy megrendelésére készítettek olasz szobrászok.

korfu achilleon

1983 ban került a palota mai tulajdonosához  a Görög Idegenforgalmi Hivatalhoz, azóta tízezrével fordulnak meg benne a látogatók. A földszinten továbbra is múzeum van, az emelet nem látogatható, itt gyakran tartanak fogadásokat, és politikai összejöveteleket. 1994-ben itt látta vendégül a görög elnökség az Europa Unio államfőit.

A fedett oszlopcsarnokot a kilenc múzsa szobra díszíti


korfu achilleon


A palotát nagyon sok turista látogatja, Korfu leggyakrabban fényképezett épülete. Ennek ellenére sokan ízléstelennek látják, a keveredő stílusok  és rengeteg szobor miatt  giccsesnek  nevezik. Legnagyobb kritikusa a híres író Lawrence Durrell volt aki " Gyalázatos épületek" -nek nevezte az  Achilleon palotát.  

A palota volt a helyszíne James Bond  -For Your Eyes Only- című filmjének.

corfu