Korfu-város (Kerkyra) 

A város állandó lakossága közel 40.000 fő, ez a legnagyobb és legfontosabb település a szigeten. Itt található a repülőtér, a legtöbb tengerjáró hajó itt köt ki, és itt a távolsági kompkikötő is. Bár kétség kívül görög jellegű a település, mégis erősen érződnek a multikulturális hatások is. Az angolok jelenléte nyomokban máig érződik, de helyzetéből is adódik, hiszen ez Görögország legnyugatibb része, igazából közelebb van Olaszországhoz mint Athénhez.
Párizsra emlékeztető utcát épp úgy találhatunk a városban, mint ahogy az óváros girbe-gurba utcácskái sokakat Velencére emlékeztetik, és a középületek angolos jellege is kétségtelen.

A leglényegesebb Korfu életében mindig is a kikötő volt, amelyből a városban kettő is van. Az új kikötő a város nyugati részén fekszik, elsősorban innen indulnak a nemzetközi hajók a kontinensre, és innen indulnak a nagy óceánjárók is. 
A régi kikötő sokkal szerényebb, innen indulnak a kompjáratok, és itt van a halászhajók kiötője is. 


Kilátás az új erődből Korfu régi kikötőjére

korfu régi kikötője


Ahogy kikötőből, úgy erődből is kettő van Korfu városának, régi és új erődként nevezik őket, pedig az építésük között csupán 30 év telt el.  Mindkettő az 1500-as években épült. Sokáig nem lehetett látogatni az erődöt, mivel a Görög Haditengerészet egy részét  még ma is használja, másik részét megnyitották a közönség előtt, egy kis múzeum is helyt kap benne. 
A két erőd között terül az óváros, amely kanyargós utcácskáival és keskeny sikátoraival a turisták kedvenc helye. Kiválóan el lehet tévedni a keskeny utcákban, ami teljesen veszélytelen, mivel a két erőd csak egy kilométerre fekszik egymástól. A szűk utcákon olasz módi szerint az utcák felett száradnak a ruhák, gyakran látni ahogy a háziasszonyok kosárban, kötéllel húzzák fel az utcai árusoktól a megvásárolt kenyeret, zöldséget.

Korfu óvárosa

korfu óvárosa

A régi erőd, előtte az óváros házai

korfu óvárosa


Az új erőd tetején

korfu új erőd

A városban szinte lehetetlen autóval közlekedni, van ugyan helyi járatos busz, Korfu város megismerésének legjobb módja mégis a gyaloglás. Az autót legjobb a régi kikötőnél lévő parkolóban hagyni, innen minden látványosság gyorsan megközelíthető, és csak 1.50 euro a parkolási díj egész napra. 

Korfun az utak minősége jó, és benzinkútakat is gyakran találhatunk.

korfu közlekedés

Korfun Magyar külképviselet is működik, a tiszteletbeli konzul neve Frideriki Kassiotis, címe: 199 Ethnikis Paleokstritsas Road, telefonszáma 0030-266-10-486-00.