Kréta Időjárása


Krétán egyszerre érvényesül a száraz kontinentális, a mediterrán és a forró övezetre jellemző, észak-afrikai időjárás. A különbségek domborzatának köszönhetőek, tehát más idő uralkodik a tenger közelében, valamint szintén más a hegyes részeken, illetve Kréta kelet-nyugati részén. Kréta időjárásának érdekessége, hogy 6-7 hónapos a forró, száraz nyár, a tele pedig csapadékos és enyhe a tengerpartokon és környékén, míg a hegyekben már nem kell ekkora forróságra számítani, igaz a csapadék itt is ritka jelenség. Azonban a tél itt már sokkal hidegebb és gyakran vannak havazások is. 

kréta szihógetA Krétai-tengernél száraz a nyár, a napsütéses órák száma nagyon magas. A nyarak jellemző szele a Meltemi, mely északról jön és gyakran napokig erősen fúj, ezzel hűsítve a vidéket. Az esőzések novembertől áprilisig jellemzőek. A hegyekben alacsonyabb a hőmérséklet, de igen meleg július és augusztus itt is, e két hónapot kivéve időnként záporok frissítik a levegőt. 

A tél november végétől március elejéig tart, mely hideg, gyakran esik az eső és a hó is. Az északi felhőkből kevés jut el a tengerpartra a hegyek miatt. Kréta legmelegebb időjárása a Líbiai-tengernél figyelhető meg kevés csapadékkal és rengeteg napsütéssel. 

A nyár az észak-keleti részeken forróbb, mint nyugaton, így kevesebb csapadékra is számolhatunk. A telek is enyhébbek és inkább csak eső fordul elő. A Meltemi szél itt is jellemző. A sziget belső része, a hegyek és a fennsík is naposabb és kevesebb az eső, mint a nyugati részeken. Száraz és meleg a nyár, a hideg idő és az esőzések csak télen jellemzőek. Ilyenkor gyakori a havazás is, a hó a legmagasabb hegycsúcsokon még júniusban is megmaradhat. A déli részeken a legtöbb a napsütéses órák száma. A forró, száraz nyarak miatt sivatagos, kopár lesz itt a táj. Itt a tél is enyhe, amely kedvez egész évben a mezőgazdasági termelésnek is. 

Aki napozás és fürdőzés céljából látogat el Krétára annak a legideálisabb idő június közepétől szeptember közepéig tart. A túrázók számára a legkellemesebb idő márciustól június végéig, illetve szeptember közepétől október végéig tart. Gyönyörű a tavasz a szigeten minden kizöldül és virágzik. Kréta és Görögország igen népszerű a magyar kirándulók körében.

kréta