Kréta Települései

Kréta keleti részének központját Sitia képezi, mely velencei várával hívja fel magára a figyelmet.
Kréta középső részén helyezkedik el fővárosa Heraklion, más néven Iraklion, melyet egy XVI. századi városfal vesz körül. Kikötőjében számos hajó megfordul, többek között Athénból is.  A közelben található buszpályaudvarról induló buszokkal is be lehet járni a táj egy részét, illetve a kompokhoz is közlekednek járatok. 

krétaHerakliontól 6 kilométerre található Amoudara homokos és aprókavicsos strandja. Sekély vize miatt kedvelt helye a gyerekes családoknak is. Szintén Herakliontól, csak 15 kilométerre fekszik a középkori Gouves települése. Nevét onnan kapta, hogy a földművelők gabonáikat földbe mélyített gödrökben, gouves-ekben tárolták.  Szintén jellegzetes kis krétai falu Analipsis. Homokos öböllel, helyenként sziklás partszakaszokkal hívogatja látogatóit. Itt is, mint általában a görög településeken éttermek, tavernák és üzletek csalogatják a kirándulókat. 

Kokkini Hani 13 kilométerre fekszik a fővárostól, homokos strandjával vonzza a fürdőzni vágyókat. Előnye, hogy fokozatosan mélyül itt a tenger. Fodele falva onnan hívja fel magára a figyelmet, hogy valószínűleg itt született a világhírű El Greco. Kréta déli részén fedezhető fel Porto Loutro települése, melyet kizárólag gyalog vagy a Chora Sfakionból és Agia Roumeliből induló hajókkal lehet meglátogatni. 

Szintén délen található Matala kavicsos, homokos strandja, melyet két oldalt barlangok és magas mészkőfalak vesznek körül. Kréta nevezetes kék kerámiáit Trapsanóban készítik.  Archanes települése pedig boráról vált nevezetessé. Érdemes felkeresni Kréta nyugati részén fekvő hangulatos városkákat Chania-t és Rethymnont is. Üzletek, tavernák, bárok, diszkók biztosítják a kikapcsolódást. A környéken halászfalukat, homokos és kavicsos strandokat, illetve egy Botanikus kertet is találhatunk. 

Matala barlangjai

matala kréta

Chanián érdemes megtekinteni a Krétai Tengerészeti Múzeumot. 2 órás buszozás után érkezhetünk ide a repülőtérről transzfer járatokkal. Panormo kikötője már az antik korszakban jelentős kikötő volt. Jellegzetes görög halászfalu, épületi és utcái műemlékvédelmi részeknek számítanak. A tengerparton lehet megtalálni az Iberostar szállodákat.  A nyugalomra vágyóknak ajánljuk elsősorban. 
A repülőtértől csak 40 perces buszozásra található egy tipikus kis halászfalu, Agia Pelagia. Strandja igazán csodálatos képet nyújt homokos partjával és a környék kimagasló hegyeivel. Lehetőség nyílik búvárkodásra, horgászásra és egyéb vízi sportok gyakorlására is.