Bakar - Horvátország - Kvarner-öböl 

   

bakar térképeRégi magyar neve Szádrév, olasz neve pedig Buccan, horvátul pedig rezet jelent Bakar elnevezése. De valószínűsíthető, hogy az elnevezés mégis az illír Vel-Kier, azaz Köves-öböl névből származik. A települést először az Ilírek, majd a rómaiak, a bizánciak, a magyarok, és végül a horvátok uralták. 1102-től Horvátország a Magyar Királyság része és 1225-ben II. András király Vinodolt Bakarral együtt a Frangepánok őseinek a Vegliai hercegeknek adta. 1288-ban a vinodoli törvénykönyvben szerepel először a város mai horvát neve. A Frangepánok uralma alatt Bakar virágkorát élte, önálló közösség (communitas), saját közigazgatással, egyházi és katonai szervezettel, mely megalapozta a város közlekedési, kereskedelmi és kulturális központtá történő fejlődését.  Bakar címerét Mária Teréziától kapta a szabad királyi joggal együtt.  

A horvát tengerpart egyik színpompás kisvárosa, belvárosát 1968-ban az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították. Rijekától délkeleti irányban 15 kilométerre terül el. A Bakari öböl 4,6 kilométer mélyen ér be a szárazföldbe. Mélysége 40 méter. Bakar két részre tagolódik, a felső városrész, Grad magasabb fekvésű. Az 1530-ban épült vár a legnevezetesebb épület ezen a területen, melynek falait a XVIII.-XIX. században lebontották. Az alsó városrész pedig újabb két részre tagolható, Zagradra és Primorjére, melyek a tengerpart közelében találhatóak. Ezek lettek később a város kereskedelmi és forgalmi központjai. 

Bakarra általában jellemzőek a kis lejtős, szűk utcácskák gyönyörű kilátásukkal. A festői szépségű szőlőskertekben termesztik a híres Bakarska vodica nevű pezsgő szőlőt. A település vonzerejét növeli a közelben lévő Risnjak Nemzeti Park, a Lokve, a Crni Lug, a Delnice, valamint a Platak és Bjelolasica sí központok.

bakar

Itt működik az ország legnagyobb és szinte a legrégebbi tengerészeti iskolája. A közelmúltban Bakar az Észak-adriai tonhalvadászat központjának számított, s sok külföldi keresi fel. Bakar strandjai árnyékot adó fenyőfák veszik körbe, a parti föveny jobbára világos színű, de kiépített, betonos strandja is van. A tenger tisztaságára utal az is hogy néha delfint is látni, az öbölben. 
Aki nem szereti a tömegturizmust, de nem szeretne veszíteni a nyaralás minőségéből sem annak remek úti cél Bakar.