Baska - Horvátország - Kvarner-öböl 


 

Krk sziget legdélebbi települése Baška. A nevét egy 1865-ben felfedezett és az 1100-as években készített kőtábláról, az úgy nevezett Baška tábláról kapta, ami a legrégebbi horvát nyelvemlék. A táblán 13 sor glagolita felirattal készült faragott szöveg található. A táblán lévő dokumentum arról tanúskodik, hogy Zvonimir horvát király (1075-1089) adományozta ezt a települést az I. Držiha bencés rendi apátnak. Valamint ha valaki ezt a döntést nem ismeri el, vagy megszegi , Isten átka sújtson rá. Az eredeti tábla másolatát St.Lucy, a Jurandvor templomban tekinthetik meg. Egyébként a táblát itt is találták meg a padlóban elhelyezve. 

baska krk sziget

A település fontos bevételi forrása az idegenforgalom. Közel két kilométeres tengerpartja miatt népszerű üdülőhely. Baška már 1908-ban elsőként nyitotta meg strandját a szigeten. Ekkor regisztrálták az első 18 vendéget is és elkezdtek épülni az első villák is, az „Ivka” és a „Seric”. A világháborúban a turizmus teljesen megszűnt. A turizmus fejlesztésének második szakasza 1922-ben kezdődött. A II. Világháború kitöréséig nagyon sok villa, üzletek és szalonok épültek. Mind ezt elősegítette, hogy 1923-ban bevezették az elektromos áramot. majd a következő háborúban ismét leállt a turizmus, és az első regisztrált vendég csak 1956-ban érkezett. Viszont ettől kezdve ismét kezdett felélénkülni a turistaforgalom. 

Mára Baska több mint 2 kilométer strand szakasszal rengeteg híres látnivalóval, és kimondottan a turistáknak szervezett nyári programokkal várják a vendégeket. A település megközelítése könnyű és egyszerű. A Krk szigetre a híres Krčki hídon juthatnak el, és a szigetet átszelő főút Baškanál ér véget. De a településről több hajójárat is közlekedik a környék lakatlan szigeteire vagy a szárazföldre, illetve bizonyos időszakokban Rabra. 

baska krk

A leghíresebb épületek, amelyeket feltétlen látni kell a Szentháromság templom, a Szent Keresztelő János templom, a Szent-Márk kápolna, a Szent  Lucy Jurandvor, ahol megnézhetik a tábla másolatát, valamint a Baška Heritage Museum. 
A leghíresebb rendezvények az augusztusi „Halászati Nap” mely 1910-től folyamatosan megrendezésre kerül. Valamint a "Zasopimo, Zatancajmo" folklór összejövetel. 
Leghíresebb gasztronómiai érdekességek a az olívaolajos sózott hal előétel, a „Tintás tintahal rizottó” mint főétel és a „Kroštula, Baška módra” sült édes tészta. 
Minden évben rendszeresen megrendezik a Magyar Gasztronómiai hetet is.


photos:CC-by-sobrecroacia.com