Brsec - Horvátország - Kvarner-öböl 

Az Isztriai félsziget keleti részén fekszik. A D66-s autópálya kapcsolódik hozzá. Fiume központjától 24 km-re található, az Ucka hegységben lévő 835 méter magas Sisol tövében.

Brsec és környéke
brsec horvátország

A  rómaiak előtt liburok éltek itt.  Gótok és bizánciak befolyása alá is tartozott. A VII. században szlávok, majd 100 évvel később a frankok telepedtek le. 1116-ban az isztriai részek az aquileai pátriárka és a duinói grófok vezetése alá kerültek. Erődjeinek falai, védőtornyai és harangtornya még a középkorból maradt fenn. Ekkor alakult ki maga az ősi település is, különleges házaival.  A régi védőfalak fennmaradó részei a mai épültekbe vannak beépítve. Megmaradtak középkori utca hálózata és keskeny átjárói. A XIV. században épült plébániatemploma. Aranyozott oltárait a XVIII. században készítették. 

Több kápolnát is felfedezhetünk a következő nevekkel: Szent Ilona, Szent Márton, Szent Miklós és Szent Margit. A legnépszerűbb azonban a Szent Mária Magdolna elnevezésű, mely a XV. században készült és a múlt században lett felújítva. Kapuja felett kis harangtorony látható.  Brsec 1918-ig Habsburg fennhatóság alá tartozott. Lakosainak száma 1857-ben 135 fő, 1921-ben 504 fő,  1910-ben 264 fő és 2011-ben pedig 126 fő volt. Fő megélhetési forrásuk a szőlőtermesztés, állattartás, mezőgazdaság és halászat.

brsec horvátország kvarner öböl Félreeső fekvése miatt leginkább a búvárok figyeltek fel rá. Homokos stranddal rendelkezik. A kikötő is nehezen megközelíthető, így idegenforgalma is jelentéktelenebb, de feltétlenül ajánljuk a romantikus, vadregényes tájak kedvelőinek. A mészkő hegyek megmászása nagy tapasztalatot igényel. 

Lakosai nagyon vendégszeretőek, 30 ház található Brsecben.  A faluban halpiac, élelmiszerbolt, posta, étterem, apartmanok és kiadó szobák várják látogatóikat. 

Egyik ilyen apartman csoport  a Brumnic elnevezésű, címe: 11c Brsec, a kilátás a tengerre nyílik, SAT TV, Internet, DVD lehetőség is hozzáférhető.  Légkondicionált helyiségekkel  rendelkezik. Mosógép, hűtő is rendelkezésre áll. Háziállat tartása is megengedett. Buszpályaudvar 80 méterre, vasútállomás harminc kilométerre, repülőtér negyven kilométerre található. 

Brsecben született Eugen Kumicic horvát író és politikus 1850. január 11.-én.