cizici.html

Cizici - Horvátország - Kvarner-öböl 


   

cizici térképČižići egy kis város a Soline öbölben Krk sziget északi részén, pár kilométerre a szigetet és szárazföldet összekötő hídtól. Ezért nagyon egyszerű az idejutás. A Soline-öböl mint egy gyönyörű oázis tárul elénk, ahol már első pillantásra megnyugszik az idelátogató. A látványt szavakkal leírni nem lehet, de ha valaki szemlélt már míves ékszerdobozt, akkor el tudja képzelni, hogy milyen gyönyörű.

Maga a település is megőrizte régi vendégváró hangulatát: Hagyományos építészet, keskeny macskaköves utcák, jellegzetes kőfalak, és a kertekben mediterrán és gyógynövények színpompája. A szigetre jellemző óriási olajfa ligetek fái szinte tárt karokkal és barátságosan várják az ideérkezőket.A település története teljesen azonos a sziget településeinek történetével. Ilíri törzsek, görögök, majd rómaiak éltek itt. Később a 15 században oláh telepeseknek köszönhetően komoly gazdálkodások folytak és az állattenyésztés igen jelentős volt. Mára azonban teljesen leépült ez az ágazat. Az idevalósiak nagy része a környező településekre és Rijekába jár dolgozni. 

Cizicin szinte minden üzletfajta megtalálható. A mólóval védett öbölben lehet kikötni a hajókkal érkezőknek, de itt lehet bérelni hajót is a kirándulásokhoz. A strandon mindenki talál helyet magának, hiszen a hossza három és fél mérföld, ami majdnem 6 km. Nincs zsúfoltság! 

ciziciČižići strandjának több óriási előnye is van. Az egyik a sekély partszakasz, majd 2 kilométert behaladva a vízbenk, csak térdig és derékig ér a tenger vize. Ezért a víz melegebb és a kisgyermekes családok nagyon kedvelt helye. Arra viszont vigyázni kell, hogy ezután már hirtelen mélyül a tenger. De a sekély vízben önfeledten lehet játszani, és élvezni a pihenést. 
A másik vonzerő, hogy a part egyes szakaszán iszapos, sáros a tengerpart. Ez a sár nagyon jó hatással van a bőrre és megszünteti a narancsbőrt. Messziről úgy lehet látni, hogy ezen a szakaszon mintha csak fekete emberek lennének, és a strand ketté lenne osztva feketékre és fehérekre. De ez nem így van, csak az iszappal bekent emberek sokasága látszik feketének. De az iszapfürdőzés után egy alapos tusolás és a bőr naptejjel való kezelése szükséges. A nyaralásunk végén egészségesen és kipihenten nagyon szép élményekkel térhetünk haza.