Cres sziget - Horvátország - Kvarner-öböl


A Kvarner-öböl északi részén fekszik Cres szigete, mely 405,70 km2, ebből 248 km a partszakasz. A sziget 66 km hosszú és 2-12 km széles. Horvátország legnagyobb hegyvidéki szigete, legmagasabb pontja a Gorice 648 méterrel, a SIS pedig 638 m. 3200 fős a lakossága. Krk szigetéről komppal közelíthető meg Cres. 

cres térképeRégen összetartozó területek voltak Cres és Losinj-szigetek, de a rómaiak elkészítették az Osori-csatornát, mely kettéválasztotta a területet, innen kezdve beszélünk 2 szigetről, melyet ma híd kapcsol egybe. 
Cres egyik különlegessége, hogy egy édesvizű tó található itt, a Vrana-tó, mely 5,75 négyzetkilométer és 76 méter mély. A Vrana-tó biztosítja a környékbeli 30 kis sziget ivóvizét is. Szigorúan védett tó. 
Másik híressége a fakókeselyű, amely rendkívül ritka a világon, a szigeten költenek, majd innen indulnak vándorútjukra Görögország, Szicília és Spanyolország felé. Emellett találhatunk Cres szigetén juhot, kecskét és szarvast is. A sziget északi része szubmediterrán éghajlatú, sűrű erdők pompáznak itt, mely tölgyesekből, gyertyán, szil- és gesztenyefákból áll. Ez a partszakasz meredek. 

Cres középső és déli részére kopár legelők és sűrű növényzet a jellemző. Itt a mediterrán éghajlat az uralkodó, forró nyarával és a csapadékban gazdag őszével, illetve az enyhe telével. A sziget legjelentősebb bevétele az idegenforgalom, halászat, olívatermelés és méhészet. A zsályaméz világszerte ismert. 

A szigetet már a neolitikus korok óta lakják, erre utalnak az itt talált leletek is, de felfedezhetők itt katolikus templomok és kolostorok, illetve velencei stílusú műemlékek is. Az illírek kezdték el építeni a dombtetőre az erődöket, ezután római, illetve bizánci fennhatóság következett. A VII. században a horvátok a falvak szélén nagy mezőgazdasági területeket alakítottak ki. Később váltakozó uralmak alá került a sziget, de a leghosszabb a majdnem 400 éves velencei uralom volt. Az osztrák fennhatóság idején kezdték el a fűszernövény termesztést.  Az I. világháború után olaszok, a II. világháború után pedig németek tulajdonították ki a szigetet. Cres-szigete1991-től lett az új Horvátország része. Az elmúlt évtizedekben fokozatosan elköltöztek a szigetről, ezt a mezőgazdaság is megérezte, sok helyen cserjék nőtték be a szántóterületeket. Ennek ellenére bátran ajánljuk nyári programnak Cres szigetét, különösen a nyugalmat kedvelőknek. 

cres

A sport kedvelői számára teniszezés, mini golfozás, asztaliteniszezés, kosárlabdázás, focizás, strandröplabdázás nyújt élvezetes kikapcsolódást. A smaragd kék tenger igazán szemet gyönyörködtető látványt nyújt a lubickolók, úszók, vízi biciklizők és napozók számára. Vitorlázási és víz alatti halászati lehetőség is kínálkozik. Sőt vitorlázási órákat is szerveznek felnőttek és gyerekek számára is. 

Cres szigetén búvárbázis üzemel. PADI Búvárközpont Cres Tel.: +385 (0) 51 571 706, E-mail: info@diving.de  Egyes strandok gyalogtúrázással közelíthetők meg, útközben a fenyőfák, olívafák látványa vonzza a szemet, miközben rozmaring, kakukkfű és menta illata terjeng a levegőben. Nem hiányoznak a ciprusok sem, sőt egy botanikus kert is található a szigeten. 

Rendszeresen indulnak hajókirándulások, feltétlenül érdemes megcsodálni a híres Kék-barlangot. 
A  természet szerelmeseit a tengerpart közelében az A/C Kovacine kemping várja. Tel.: +385 515 71423 
www.camp-kovacine.com   

cresA sziget fővárosa Cres. Színes falú épületek és várfalak jellemzik. Egy öböl partján fekszik. Rendkívül hangulatos, hogy a tenger benyúlik egészen a főtér közepéig, az egyes piaci árusok csónakból árusítják termékeiket. 
Az egyik látnivaló a Sveti Franje ferences kolostor, melynek faragott szószéke nagy népszerűségnek örvend. Az udvarán több díszkút pompázik és egy múzeum is várja látogatóit, ahol Horvátország legrégebbi nyomtatott könyve, a Senji Misekönyv is megtalálható 1494-ből. 
Osor felé haladva, gyönyörű kilátás nyílik az öbölre. 
Lubenice pedig egy sziklán fekvő falu a középkorból. Csodálatos strandjával vonzza a turistákat.  Nyáron hetenként élvezhetik a zenei koncertek valamelyikét. Étterem és bár is működik a faluban. 

Beli település érdekessége, hogy IV. Béla magyar király a tatárjárás alatt itt lakott, akit annyira megszerettek a helyiek, hogy a falut is róla nevezték el. Természetvédelmi területen helyezkedik el. 

Cres szigetének úthálózata nem túl jó, nincsenek felújítva az utak, gyakori a másfél autó szélességű, rendkívül kanyargós út. 
Érdemes elővigyázatosnak lenni, mert több féle kígyó fordul elő a szigeten, pl. Dice kígyó, Európai macska kígyó, Vízisikló, Erdei sikló, Montpellier kígyó, stb. 
Mindenképpen ajánljuk azonban a szigetet, mert felejthetetlen élményekben gazdagodva térhetnek haza.