Icici - Kvarner-öböl - Horvátország


    

Első lakói a liburok voltak, majd a rómaiak, keleti  gótok, bizánciak uralták. Ezután a VII. századtól szlávok, majd frankok éltek itt. A XII. században az aquileaia pátriárka fennhatóságához tartoztak. A XIV. században Habsburgok tartották uralmuk alatt Icicit, egészen 1918-ig. Icici központja a kikötő volt, ahol fával, szénnel, olajjal, mésszel és borral kereskedtek többek között a vásárokon és számos hajó vitte tovább áruját innen. 

icici

A XIX. század vége felé nagyobb fejlődésnek indult Icici, ekkor szanatóriumok, nyaralók és villák sorai épültek, így az ingatlan forgalma is növekedésnek indult. Egyik feltűnő és különleges villa 1903-ban épült, amelyet Jakob Ludwig Münz dél –tiroli építési vállalkozó épített.  Aki egyben kőfaragó és a dél-Tiroli kőbánya tulajdonosa is volt,  ő építette a pólai Grand Hotelt és kezdeményezésére indult be a Fiume-Póla buszjárat is. A mai Piccolo Paradiso étterem helyén az Osztrák-Magyar Monarchiában szivattyútelep működött, amely Abbázia vízellátását biztosította a Klar-patak vizével. Egy időben tüdőbeteg szanatórium is működött Iciciben.

icici térképA Kvarner öböl egyik leggyönyörűbb részén található ez a kisfalu, melynek lakossága 2011-ben 856 fő volt. 5 kilométerre fekszik Opatija, 15 kilométerre pedig Rijeka.  Nyugaton Veprinac, délen pedig Ika határolja.  Északnyugati részén 4 kilométer hosszú erdőség húzódik. Egyik jellemző növénye a babér. Kedvező fekvése, kellemes hőmérséklete, gyönyörű növényvilága egész évben kedvelt hellyé tette.

Iciciben található Horvátország legnagyobb ACI kikötője. Itt halad át a 12 kilométeres parti sétány, a Lungomore, amely Voloskogtól indul és egészen Lovranig tart. A sportok kedvelői teniszezhetnek, röplabdázhatnak, focizhatnak, vízilabdázhatnak, biciklizhetnek, illetve különféle vízi sportok közül válogathatnak. 

Ha kifejezetten helyi specialitásokat szeretne megkóstolni, akkor bátran ajánljuk a Commodore, a Villa Klara, a Dopolavoro és a Triestina éttermeket.  Minden évben rendeznek itt kulturális rendezvényeket, melyek közül a legjelentősebb a Liburnia filmfesztivál, a dokumentumfilmek seregszemléje. 
Icici időjárásának a
http://www.accuweather.com  címen nézhetnek utána. Autós kemping is várja az idelátogatókat, de emellett szállodák, apartmanok közül válogathatnak még.