Kraljevica - Horvátország

kraljevica térképA Bakari-öböl délkeleti végében egy meredek hegyen fekszik Rijekától 26 kilométerre. 2987 fős lakossággal rendelkezik. Kraljevica neve vámot jelent. Ezt korai szerepkörének köszönhette, mert fontos kereskedelmi kikötő volt. A települést Hreljin névvel 1525-ben, a Frangepán város kikötőjeként említik meg legelőször az írásos emlékekben. Horvát nevéről, Kraljevicáról először 1605-ben egy rijekai könyvben írtak. Itt épült meg a Krk szigetre vezető híd is, mely modern építészeti remekmű. Kraljevica területére a XV. században kezdtek egyre inkább települni, ekkor még a Portorio nevet viselte. A városkának egyik része a XVII. században épült Zrínyi-palota köré fejlődött ki, melynek neve Stari Grad. Itt kötött szövetséget 1671-ben Zrínyi Péter és Frangepán Ferenc a Habsburgok trónfosztására.  Ezt a részt Starigradnak nevezték. A későbbi reneszánsz Frangepán-kastély köré pedig Novigrad épült ki. Maga a kastély 1650-ben készült el. Dokkját 1728-ban III. Károly király rendeletére kezdték kialakítani.  A Mária Anna elnevezésű első osztrák állami hajót is itt készítették. 1925-26-ban ebben a hajógyárban volt munkás, a későbbi jugoszláv elnök, Josip Broz Tito is. A XIX. századtól fokozatosan nőtt népszerűsége Kraljevicának. 

Többek között feltűnően enyhe éghajlata vonzza a kirándulókat, télen is kellemes az idő, az átlaghőmérséklet 6 fok, illetve kitűnő hely az allergiások, asztmások számára is tiszta levegője miatt. 1896 óta várja fürdőzőit  az első strand Ostro félszigetén. Homokos és kavicsos részek is találhatók itt. Kraljevica fenyőerdői is hozzájárulnak a levegő tisztításához és kellemes, hűs érzést biztosítanak az arra sétálóknak.

Egyéb látnivalók az egykori Frangepán tulajdonú vár romjai, melyek a település határában találhatóak. A középkorban épült és Hreljin várként ismerték. Kraljevica híres emberei a Frangepán család és Rudolf Steiner. 

A kraljevicai vár
kraljevica vár

Kraljevica egyik legjobb szálláshelye az Uvala Scott apartmanhotel. A Krk sziget közelében a Dubno öbölben fekszik. Ingyenes internet hozzáféréssel rendelkezik. Hajó- és buszkirándulásokat szerveznek Krk szigetére és a Nemzeti Parkba. Szabadidős lehetőségek a szállásnál, horgászás, billiárdozás, asztaliteniszezés, szörfözés, kenuzás, búvárkodás, szaunázás.  24 órás recepció, kert, étterem, terasz és üzletek állnak rendelkezésre a szálloda területén. Pénzváltási lehetőség is van. Háziállatok tartása is engedélyezett. Fontos tudni, hogy a helyi pénznemben kell fizetni, de az árak euróban vannak feltüntetve, melyet az aktuális árfolyamon kell megfizetni. Nincs foglalási díj. 

Egyéb szálláslehetőségek, nyaralóházak, vendégszobák, panziók és üdülőfalvak is várják a vendégeket a településen és környékén. Számos szórakozási lehetőség várja Kraljevicán a vendégeket, például néprajzi ünnepek, a júliusi népünnepély, a Karljevska Noc, ahol helyi szokásokat mutatnak be a környező kultúrákból. Népszerű a Kraljevicai álarcos karnevál is januárban vagy februárban.