Krk város - Horvátország - Kvarner-öböl

 

Krk város keletkezése több ezer éves múltra tekint vissza. A sziget és Krk város első ismert lakosai a Liburnok voltak, mely egy Illír törzs. Mikor a Rómaiak az I. században meghódították a szigetet és legyőzték az őslakos Illír törzseket, Krk szigetet császárságukhoz csatolták és Krk várost saját igényük szerint a Birodalom fényűző életstílusához igazítva alakították ki. Termálfürdőket, templomokat és más kulturális intézményeket építettek. A fényűző pompát alátámasztja egy antik síron talált felirat is, ami a települést a Splendidissima civitas Curictarum - a krkiek fényes városának – nevezi. Krkiek, igyekeztek ezt megőrizni, és ilyen is maradt máig a város, és örökségét ma is büszkén mutatják meg a helyiek.  

krk város

Krk szigetét az itteniek „Zlatni otok“-nak szokták nevezni, ami Arany szigetet jelent. Lakossága halászattal, tengerészettel, hajóépítéssel, földműveléssel és turizmussal foglalkozik. Az ókori városrész, falakkal van körbevéve, amelyek a városkapuval és az erődítményekkel meghatározzák a város belső elrendezését. 
A máig megőrzött védelmi helyek a Kaštel a Kamplinon, a parton lévő Bástya és a főtéren lévő Tanácsháza. A csodálatos főtéren található a Frangepán kastély, mely szintén a régi idők pompájáról árulkodik. A téren tartják meg a különböző hagyománytisztelő kulturális rendezvényeket. 

krk térképKrk város gazdag kulturális örökségéről ismert. Óriási katedrális komplexum található, a Gospe od Zdravlja templom, a ferences kolostor és a Szent Franjo templom, a Klarisa nővérek kolostora, a Szent Marije Anđeoske bencések kolostora és temploma, a középkori Uznesenja Marijina bazilika, a Frankopán kastély, a Kamplin tér, a Szent Lovre templom és kolostor, a Szent Kvirina és Szent Margaréta dupla templom. 

A város kavicsos és sziklás strandokban gazdag, melyek „Kék zászlós“ kitűntetésben részesültek, a tengervíz tisztasága miatt. Legismertebb strandja a Lukobran.  Krk városban a turizmus fejlődéséhez minden feltétel adott volt. Ezek az éghajlat, a nap és a tenger. A városi kikötőtől a móló mentén Ježevac felé a part folytatásában természetes kavicsos és sziklás strandok foglalnak helyet, amelyek mindenki számára elérhetőek. A másik oldalon Krk város óvárosi részének kijáratától több öböl helyezkedik el, amelyekben a Koralj és Dražica szállodák környékén alakították ki az első strandokat. Mindenképp el kell látogatni ide.

krk város

photos: CC-by-sikeri