Krk sziget - Horvátország

   

krk sziget térképA Krk-sziget a magyar turisták számára az egyik legkedveltebb adriai sziget. Nem csak azért mert ez a legközelebbi üdülő paradicsom, hanem mert az áltagos 22,8 0C fokos éghajlatot sokan kedvelik. Strandjai tiszták, és minden fajta , homokos, kavicsos, betonozott strand típus megtalálható KRK szigetén. A sziget lakosainak fő megélhetési forrása a turizmus mellett a szőlő- és gyümölcstermesztés, az állattenyésztés, a halászat és a földművelés. 

A sziget hagyományőrző fesztiváljai messze földön híresek. 1897 óta folyamatosan fejlesztik a sziget turizmusát. A legnépszerűbb üdülőhelyek és látnivalók Krk-szigeten:  Baška, Malinska, Omišalj, Punat, Šilo, vagy a Biserujka cseppkőbarlang és még sok más. Krk sziget hossza 38 km, legnagyobb szélessége 13 km, tengerpartjának hossza majdnem 200 km. Lakossága 17 000 fő, ezzel Horvátország legnépesebb szigete a maga 68 településével, így a sziget Horvátország legnagyobb és legnépesebb szigete.   Online Szállás Krk - Árak és foglalás >>>


          125 szálláshely   -    Nincs előleg, nincs regisztráció , nincs foglalási díj!


Megközelítése Magyarországról kiváló!  Végig autópályán lehet haladni, és a szigetre a világ leghosszabb beton hídján (1430 méter) lehet eljutni.  A hídon átjutás fizetős. (kb 15 Kuna azaz 500 Ft ) A visszafele út ingyenes. A híd 1976-1980 között épült, korábban Tito hídjának (Titov most) hívták. Hosszabb boltíve 390 méter hosszú, ezzel a világ legnagyobb betonból készült boltíve volt 1997-ig, amikor a kínai Wanxian-híd megelőzte. A legtöbb horvát szigethez hasonlóan Krknek is gazdag kulturális és történelmi hagyományai vannak.

krk sziget hid

A sziget az időszámítás előtti X. századtól lakott. Krk első lakói liburni törzsek voltak. Amikor a többi szigethez hasonlóan Krk szigetét is elfoglalták a rómaiak. akkor a szigetet Curictának hívták és ekkor alapították Curicumot,  azaz a mai Krk városát. A római megszállás alatt - a római polgárháború idején - Krk város öblében vívott tengeri csatát Caesar és Pompeius.  A VI. században horvát kézre került Krk. A horvát uralmat velencei, francia, bizánci, osztrák, majd az első és második világháború alatt olasz és német fennhatóság követte. A sziget a XX. században került vissza az anyaországhoz. Krk sziget a középkorban a horvát írásbeliség fellegvára volt, amit alátámaszt az is, hogy ezen a szigeten pontosabban, Baškán találták meg Horvátország legrégebbi írásos emlékét,  a Baškáni kőtáblákat , mígnem napjainkra az Adria egyik legkedveltebb turisztikai célpontjává nőtte ki magát. 

krk kikötőA sziget központja, Krk városa egy öbölben fekszik. Kikötőjére nyugodt élet jellemző, esténként azonban a parti éttermekben és bárokban pezseg az élet. Krk szigetén talán két várost érdemes turisztikai szempontból még inkább kiemelni.  Az egyik Punat,  ahol a sziget legnagyobb strandja található. a város közúti hídon is megközelíthető és a sziget második legnagyobb városa.  A másik település Baška, ami a horvát tengerpart legszebbnek mondott települése. A település a sziget egy dél-keleti csendes öblében található. A hangulatos, teljesen mediterrán architektúrájú eredeti városmag köré, napjainkra ízlésesen kialakított, színvonalas nyaralóövezet épült. Baška nagy előnye, hogy könnyen eljuthatunk valamelyik hajójárattal a közeli Rab szigetére és a parton levő Senj városába is. Legnagyobb vonzerejét mintegy 2 km hosszan elnyúló, gyönyörű fekvésű homokos strandjának köszönheti. 

A Krk szigeten lévő települések számos szabadidős programot ajánlanak, és nagyon sok különleges sportolási lehetőség is kínálkozik a kikapcsolódni vágyóknak. Ilyen a tenisz, teke, mini golfpályák,búvár-, és vitorlaoktatás, víz alatti és sport horgászat. de ha egyszerűen csak pihenni szeretnének akkor a fenyvesek árnyékos lombjai alatt azt is megtehetik gyönyörködve a táj gyönyörű szépségében.  Egyébként a szigetnek  dombos nagyobb emelkedések csak a déli részeken vannak, legmagasabb része az Obsova,  amely 569m. Krk-sziget területe 405,78 km2, és egy érdekesség tartozik ehhez a számhoz. Ugyan is sokáig azt hitték, hogy ez a legnagyobb sziget az Adrián. De a legújabb és legpontosabb mérések alapján kiderült, hogy a közeli Cres szigettel pontosan egyforma. Krk sziget mellett néhány kisebb szigetecske is található, mint például Szt. Márk, a sziget északi részénél, Plavnik, Kormat és Košljun délkeleten, és Prvić, Galun és Zec, Krk szigetről délkeletre. Közülük a legjelentősebb Košljun szigetecske, mint egy természeti és kulturális különlegesség.