Kvarner-öböl, Horvátország

A Kvarner-öböl a nevét a partvidéken lévő egykori tölgyes erdőről kapta. A Kvarner szó az olasz Quarnero szó megfelelője, amelynek jelentése tölgyerdő. Ezt a pompázatos öblöt az 1800-as évek közepén kezdték felfedezni turisztikai szempontból. Egy rijekai üzletember épített egy fényűző villát az akkor még kicsiny halászfaluként nyilvántartott Opatijába. Ez az üzletember, nevezett Iginio Scarpa hívta ide családját, rokonait, üzletfeleit. Így kezdett kialakulni a falu turizmusa, és kezdtek épülni a villák is. E tájban szerzett tudomást a hely csodálatos levegőjéről egy osztrák orvos Dr Conrad Clar is, aki a beteg gyerekét hozta Mali Losinjba pihenni. A gyermek hamarosan gyógyulásnak indult és az osztrák orvos egész birodalom szerte, híresztelte az itteni klíma gyógyító hatását. Így rohamosan megnőtt az érdeklődés és a látogatottság a Kvarner-öböl iránt. 

kvarner öböl

opatijaFerenc József osztrák császárnak annyira megtetszett az öböl, hogy Opatijában építette fel a téli rezidenciáját, testvére József főherceg pedig Crikvenicára járt rendszeresen pihenni. Az öböl Magyarországhoz egyik legközelebb álló tengerpartja, és öble. Így nekünk, magyaroknak az egyik legkedveltebb nyaraló helyeink egyike. Az öbölben lévő szigetek pedig a legfelkapottabb, általunk látogatott szigetek közé tartoznak. 

A Kvarner-öböl távolsága Budapesttől 450-550 km. A Kvarner-öböl legfontosabb szárazföldi városai: Opatija, Rijeka, Crikvenica, és Senj. Ezek közül a legnagyobb város Rijeka, ami Horvátország harmadik legnagyobb városa is egyben. 

A Kvarner-öbölhöz tartozó szigetek pedig Krk, Cres, Losinj, Rab, és Pag szigete. Ezek közül a legnépszerűbb Krk és Rab szigete és azok városai. A Kvarner-öböl éghajlata összetett. A tengerparti részen az éghajlat mediterrán, azaz forró és száraz a nyár, és csapadékos, hideg a tél. A Kvarner-öböl déli térségében megközelítően trópikus klíma Losinj-sziget déli részén van, ott a partközelben hatalmas pálmafákat is találunk.  

A Kvarner-öböl, ez a hegyekkel körülvett, védett öböl kitűnő nyaralási célpont az idelátogatók számára. A Kvarner-öblöt több részre lehet osztani. Szárazföldi partvidék, ami Pulától néhány kilométerre kezdődik és egész Senj városáig húzódik. Ezen a vonalon számos szebbnél szebb, és jobbnál jobb strandok találhatók. A partvidéken a mediterrán hangulatnak megfelelő éjszakai szórakozó helyeket lehet találni. kvarner-öböl stran

Ehhez hozzá jön még a szigetek partvonalai, ahol Horvátország legkedveltebb strandjai találhatók. Mindenki talál magának megfelelő part típust. Van itt homokos, kavicsos, és betonozott parttal ellátott strand is. Rengeteg a kikötésre is alkalmas kis öböl. Harmad részt pedig ott van a szigetekkel és szárazfölddel körbe határolt és védett tenger. Mely számos kikapcsolódásra ad lehetőséget, vitorlázás, hajókázás, tengeri halászat, búvárkodás. 

Az üdülő-városokban pedig megtalálható mind az, amit a szárazföldi kikapcsolódáshoz szükséges. Hegyi túrák, kirándulások, szinte számba vehetetlenek azok a nagyon sok műemlék jellegű épületek, paloták, különböző uralkodók által építettet rezidenciák. De találhatók itt a turisták által kedvelt butik sorok, piacok, szupermarketek, sportközpontok is.

A Kvarner-öböl természeti adottságai, elbűvölő városai és gyönyörű kavicsos, homokos tengerpartjai vonzzák az ide látogató turistákat. A tengerparti éttermekben a helyi specialitásokat épp úgy elkészítik, mint más országok nevezetes ételeit, a szőlőből készült párlatok pedig messzi földön híresek. 

Az apartmanok, szállodák, magánszállások, és kempingek sokaságából mindenki megtalálhatja az igényéhez és pénztárcájához szabott helyet. A Kvarner-öböl úthálózata kiváló. Rövid időn belül el lehet jutni egyik helyről a másikra. Ahol pedig nincs út, oda csónakkal, hajóval, vagy épp komppal szintén gyorsan eljuthatnak.