Losinj sziget - Horvátország - Kvarner-öböl


losinj térképeA 11. legnagyobb szigete Horvátországnak. 75 km2, legmagasabb csúcsa az Osorscica 588 méterrel. A Nerezine és a Sveti Jakov hegy lábánál helyezkedik el. Lakossága 8200 fő, pedig a sziget csak ötöde Cres szigetének. Már az ókorban éltek itt emberek. A rómaiak Apsollusnak nevezték a helyet. 

Nyári átlaghőmérséklet 24 fok, télen pedig 7 fok, a víz hőmérséklete 20 fok fölött van június közepétől szeptember végéig. Átlagosan 7 óra a napsütéses órák száma naponta. Klímája miatt 125 éve, az Osztrák-Magyar Monarchia idején gyógyhelynek nyilvánították, különösen ajánlják a helyet allergiásoknak és asztmásoknak is. 

A XVIII.-XIX. században a Velencei birodalomhoz tartozott a sziget, ekkor kereskedelme és a hajógyártása virágzott fel.  A Monarchia idején 6 hajógyár kezdte el működését, a második legnagyobb kikötő lett az Adriai tengeren és egy ideig haditengerészeti központ is volt. Az 1890-s években kedvelt kirándulóhelye volt a magyar és osztrák nemeseknek, ezt igazolják az akkoriban épült villák, szállodák is. 1905-ben a Cikat-öbölben is létesítettek szállodákat. 1919-ben az olasz lakosság volt túlnyomó többségben, így Olaszországhoz kapcsolták. A II. világháború után Jugoszláviához tartozott. Az olaszok a szocializmus miatt visszaköltöztek hazájukba, majd Jugoszlávia bukása után visszatelepültek. Ma a sziget második nyelvének számít az olasz. A szállodákban sós vizű termálfürdőkben lazíthatják el magukat a vendégek. 

Ezer feletti növénytípusban lehet gyönyörködni  Losinj szigetén, ebből 230 féle gyógynövény és 80 féle egzotikus növény ismerhető fel.  Mérges kígyók nem találhatók a szigeten, a gekkó védett állatnak lett nyilvánítva, de gyakori állatfaj a nyúl, muflon, dámvad és a nyest is, továbbá 95 halfajta, 71 rákféleség, csiga és kagyló él itt. 

losinj sziget

Nagy népszerűségnek örvend a delfinrezervátum is, mely Cres és Losinj sziget között fekvő Losinj-csatornában található. Áprilisban és októberben lehet a legjobban megfigyelni a delfineket.  7 km-re található Susak szigete. illetve hajókirándulások indunak még a közeli Unije és Ilovnik kis szigeteire is. Losinj legjelentősebb városa Mali Losinj, ahol magyar tulajdonostól is  lehet apartmanokat bérelni. 370 km-re fekszik a magyar határtól. A sziget tulajdonképpeni idegenforgalmi központja, 8400 fős lakosával a  horvát szigetek legnépesebb települése. Yacht, szörfözés, teniszezés, mini golfozás, bowlingozás, horgászat, búvárkodás várja a kikapcsolódni vágyókat. Az éjszakai élet kedvelői is találnak különböző klubokat a szórakozásra.

Mali Losinj-tól délre fekszik a sziget legnépszerűbb strandja, mely a Cikat-öbölben talállható. Legegyszerűbben Cres szigetéről, az Osori hídról lehet elérni.  Horvátok és olaszok kedvelt üdülőhelye, akik kedvenc időszaka az augusztus, ezért érdemes időben szállást foglalni. 

Egyik szálláslehetőségnek ajánljuk itt Mali Losinjban a Captain , azaz Kapitány házat, amely négy csillagos nyaraló, a vendégek száma 8+ 2 fő lehet. Csendes utcában található, kis háziállatok tartására is van lehetőség. A nappali és étkező egy légtérben van, 4 fürdőszoba zuhanyzóval és WC-vel, 1 pedig káddal és WC-vel áll rendelkezésre. A szállás légkondicionált. A konyhai részen tűzhely, mikrohullámú sütő, hűtő fagyasztóval, kávéfőző, mosogatógép áll rendelkezésre, illetve grillezési lehetőség  is kínálkozik. Angol, német és olasz nyelven beszélnek. Teniszezni is lehet és búvár központ is egyben.  A tengertől való távolsága 200 méter, a legközelebbi strand 650 méterre található. Gyógyszertár, bolt és étterem is van a közelében. Búvárközpont 2000 méterre működik. A településen egyéb szálláslehetőségek: magánszállások, apartmanok, házak, szobák bérelhetőek. 

nezerine losinjNégy km-re fekszik Mali Losinjtól Veli Losinj  900 fős lakosával. Jellegzetes halászfalu. A Szent László hegy lábánál terül el számos különleges, egzotikus növényével. Szűk kis utcácskák teszik hangulatossá a helyet, melyek zöldövezetekben bővelkednek. Lakossága igen vendégszerető. Szintén gyógyközpontnak számított a Monarchia idején. 
Érdemes meglátogatni a XV. századi őrtornyot, még a velencei időszakban épült és jelenleg múzeum működik benne. 

Feltétlenül érdemes ellátogatni Cunski 150 fős településére, mely gyönyörű fekvésével hívja fel magára a figyelmet. 8 km-re található Mali Losinjtól. 

A sziget első lakott területe Nerezine, az Osorscica tövében található. 400 lakossal rendelkezik. 1887-ben Habsburg Rudolf is járt itt. Két kis családi hotel és magánszállások várják a vendégeket. A Cres múzeumot (Open University Mali Losinj) se hagyja ki, ha a szigeten jár. 
A gótikus és reneszánsz stílusú Arsan palota a XVI. században épült. 
A múzeum nyitva tartása: hétfő kivételével 10-12, illetve 19-22 óráig van nyitva. 
Felnőtt jegyek 10 kn-ba, gyerekjegyek és nyugdíjas belépők 5 kn-ba kerülnek.
 Nezerine