Lovran - Kvarner-öbölben


Tengermellék-Hegyvidék megyében, Fiume központjától 15 km-re délnyugati irányban található Lovran. Római korból származó település, melynek jelentős a turisztikai bevétele. 12 km hosszú a tengerparti sétaútja, gyönyörű növénytakaró borítja tájait. 

Lovran és környéke térkép (nagyítható)
lovran térkép

Számos sportolási lehetőség kínálkozik, gyalogtúrázás, kocogás, kerékpározás, hegymászás, úszás, búvárkodás, kajakozás, vitorlázás és még vadvízi evezés is. Gyönyörű sétahely lett kiépítve a sziklafalon, ahonnan a kilátás lélegzetelállító és az óváros is belátható. Parkok tarkítják a kisvárost, melynek lakossága fokozatosan növekszik 1880-ban 644 fő, 1921-ben 896 fő, 1953-ban 2419 fő, 2001-ben már 3241 fő, melynek nagy része olasz származású. Itt fogadja betegeit Horvátország legelismertebb mozgásszervi betegségeket kezelő kórháza. 

A középkorban fontos volt a hajóépítés Lovranban, de a környező települések fejlődésével egyre csökkent jelentősége. Lovran egykori erődítményéből csak egy torony és Stubica-kapu maradt fenn. A főterén a XIV. századi barokk stílusú Szent György templom látható gótikus freskóival. A főtéren lehet megtekinteni Szent György domborművével ellátott középkori épületet, illetve a szecessziós stílusú, gondosan kialakított szemet gyönyörködtető kertekkel rendelkező villákban lehet gyönyörködni.  

lovran horvátország

Éghajlata enyhe, a téli átlaghőmérséklet is 5 C fok fölött van, nyáron pedig 23 C fok felett. Lovran nevét az itt honos és gyakran előforduló babér horvát megfelelőjéről kapta. A város érdekessége az áprilisi spárga- és a júniusi cseresznyefesztivál, de koncertek, kiállítások és egyéb kulturális programok is kínálkoznak. 
A spárgafesztivál szenzációja az óriási, két méter átmérőjű 1000 tojásból készülő rántotta, melyet 30 kg zöld vadspárgával ízesítenek. 
A cseresznye fesztiválon cseresznyés süteményeket, édességeket és egyéb cseresznyés ételkülönlegességeket árusítanak. A nap végén pedig felvágják a hatalmas cseresznyés pitét. Októberi látványosság a gesztenye fesztivál. Lakosságának nagy része az idegenforgalomból él, de jelen van az élelmiszeripar és egyéb szolgáltatóipar is. 

Lovrant Opatijából vagy Icici irányába haladva lehet megközelíteni. Repülővel Krk-szigetére landolnak az ideutazók és a Rijeka Repülőtérről busszal  érkezhetnek a rijekai buszpályaudvarra, majd  onnan omnibusz szállítja az utasokat  Lovranba.  

Szállodák, pl. a romantikus Hotel Lovran, vagy a Hotel Excelsior, de magánszobák is várják a turistákat, a falusi élet kedvelői számára pedig tanyasi szállásra is van lehetőség.  A közeli Bubac-tanyán az Ucka hegynél lovaglásra is kínálkozik lehetőség szakavatott segítséggel.