Moscenicka Draga - Horvátország


Az Isztriai-félsziget keleti részén, az Ucka hegység keleti lábánál fekszik. Rijeka 18 kilométerre található Moscenicka Dragától. A község az Ucka Nemzeti Park területére is kiterjed. Régen a közeli Moscenice város halászkikötője volt, ekkor kezdtek idetelepülni az emberek. Legelőször Santa Marina kikötőjeként 1436-ban tesznek említést Moscenicka Dragáról. 

moscenicka draga térképA XIX. század végétől rendszeresen kirándultak ebbe a regényes öbölbe az Opatijában nyaraló vendégek. Ekkor kezdtek villák is épülni. Kezdetben csak éjszakai szállásra használták őket. A turizmus fellendülését a család nevéről elnevezett Armanda szálloda felépülése eredményezte. Később ennek a központi területen található szállodának az alapjain építették fel a Draga szállót, melyet először Miramar, majd Mediterran néven ismertek. 

Moscenicka Draga lakossága 1857-ben 684 fő, 1910-ben 442 fő volt. Az I. világháborút követően olasz, majd német fennhatóság alá került. 1945-ben Jugoszláviához tartozott, majd részekre szakadása után a független Horvátország része lett. 2011-ben a falunak 586 lakosa volt. 

Elsősorban halászatból és az idegenforgalomból élnek. Aprókavicsos strandjai csodaszép természeti környezetbe hívogatják a nyaralókat, családokat. A kisgyermekesek körében is igen népszerű ez a 2 kilométer hosszú strand. Kedvező mikroklímája gyógyászati célokra is kifejezetten alkalmas. Moscenicka Dragát gyönyörű zöldövezet veszi körül. Kedvükre túrázhatnak a hegymászók is a környéken. Ezen kívül sokféle sportlehetőség is kínálkozik. 

moscenicka draga tengerpart

A tengerparton éttermek, bárok és tavernák teszi hangulatossá az itt tartózkodást. Néhány neve és telefonszáma:  Dóra +385 51/737 044, Sidro +385 51/737 509 .Csónak és vitorlás kölcsönzésére is van lehetőség. Nyáron számos program szórakoztatja a turistákat, mint például a hagyományos halászati fesztiválok, melyek közül a Szent Marina elnevezésű a legnépszerűbb. A hely védőszentjéről kapta a nevét. Ahol népszerű horvát zenekarok és a regatta emelik a hangulatot és a nap végét tűzijáték zárja. Ezen kívül a költészet, a színház is szerepet kap a fesztiválokon. Július végén Jazz és Blues Fesztivál kerül megrendezésre.

Moscenicka Draga közelében kitűnően ellátott kemping fogadja vendégeit. A környék bármelyik idegenforgalmi központja egyszerűen megközelíthető, ezért is kedvező a fekvése. Így nagyszerű kirándulásokat tehetnek Lovranba, Opatijába, Rijekába vagy egyéb más településre.