Opatija - Horvátország 

Horvátul Opatija, németül és olaszul Abbazia, az Isztriai-félsziget északkeleti részén, Fiumétól 8 kilométerre, a Kvarner-öbölben található.  Az Ucka hegység szélén, babérfa ligetekkel körülövezve pillanthatjuk meg Opatiját, melynek jelentése apátság. 

Opatija térkép (nagyítható)

opatija térkép

Több féleképpen közelíthetjük meg: Az Isztriai-félsziget felől A8-as autópályán, Zágráb felől az A6-os autópályán, Trieszt és Dalmácia felől az A7-es autópályán. Vasútállomása Matuljiban érhető el. A tenger gyönyörű színe, csodálatos sziklái és nem utolsó sorban kellemes éghajlata miatt szívesen keresik fel a turisták. A magyaroknak is kedvelt kirándulóhelye, mivel a nyár is mérsékelten meleg a közeli 1396 méter magas Ucka hegy miatt, illetve télen is elkerülhetik a fagyos időket, mert az átlaghőmérséklet ekkor 7-9 fok. 

Másik vonzerejét szemet gyönyörködtető leander, babér parkjai és hangulatos pálmafái, például a csodaszép Szent Jakab park, igényes, tiszta utcái, terei és programjai jelentik. 

A XV. században épült Opatijában egy bencés kolostor, de környéke csaknem a XIX. századig lakatlan volt, majd fiumei kereskedők települtek le először a kolostor köré. Kikötőjének kialakítása után fokozatosan nőtte ki magát üdülőterületté. Egyik fordulópontot az 1884-ben létrehozott vasút jelentette Opatija életében, tömegek jöttek kirándulni a gyönyörű vidékre. 1907-re már a Monarchia második legnagyobb üdülőterülete lett, több híresség is ellátogatott ide, I. Ferenc József, királyok és művészek. 1908-tól pedig villamos is közlekedett a városban Opatija-Matulji vasútállomásától Lovranig. Több nép fennhatósága alá tartozott a város, majd Horvátország 1991-es függetlensége óta annak részévé vált. 

Ma már fő bevételi forrása Opatijának a turizmusból származik. A köztudatban reuma, szívbetegségek, asztma gyógyhelyeként szerepel. Tengerparti strandjának lungo mare a neve, mely 12 kilométer hosszú. A sétányt 100 éve kezdték el építeni Volosko felé. Innen nemcsak a csodaszép tengert és tájat, hanem a part menti villákat is megcsodálhatjuk.  2000-ben Kék Zászló díjjal tüntette ki Abbázia kikötőjét az Európai Értékelő Bizottság Környezetvédelmi Alapítványa. Ma már a horvát Monte Carlonak, illetve az adriai Nizzának is emlegetik Opatiját. 

opatijaleány sirállyalLátnivalói között szerepel az egykori kolostor, melyet többször felújítottak, majd 1937-ben kibővítették. Abbázia első villája szintén a város színfoltja, melyet 1844-ben építtetett egy rijekai nemes, Iginio Scarpa és a felelségéről , Angiolinának nevezte el. Most remek állapotban található, 2000-ben újították fel és csodálatos virágoskerttel rendelkezik.

Opatija jelképe Zvonco Car alkotása, a Leány sirállyal elnevezésű szobor, mely 1956-ban készült. Feltétlenül megemlítjük még az 1884-ben 10 hónap alatt felépített Hotel Kvaner Opatiját, ahova szintén érdemes ellátogatni.