Punat - Horvátország - Kvarner-öböl 

 

Krk sziget déli részén, Krk városától 8 km-re, a különösen mély Puntarska draga partján rejtőzött el Punat 1800 fős lakosával.  Nevét  a Pons latin szóból kapta, melynek jelentése híd. Csodálatos látványt nyújt az öböl közepén lévő apró szigetecskével, a Kosljunnal, ahol egy ferences kolostor emelkedik ki. 

punat horvátország

Punat idegenforgalmát emelte a gyönyörű látvány mellett, hogy hírességek is ellátogattak ide, mint például a XIX. században Karolina császárné, I. Ferdinánd osztrák császár özvegye, Ferenc József császár öccse és I. Karol román király is. Kosljun  kis szigetét csak kis hajókkal, bárkákkal közelíthetik meg.  Punatnál  fekszik az Adriai tenger legrégebbi és legnagyobb kikötője, mely 1200 hajót tud fogadni.  A parttól 50 méterre várja vendégei a Kanajt szálloda, ahol gyakori vendégek a hajósok és tengerészek is. Egyéb szálláslehetőségek is találhatók Punatban, kempingek, szállodák, apartmanok, kiadó szobák. 

punat térkép

A gasztronómiai  élvezeteknek a Vele Vode, Kostarika éttermekben és a  Maslina konobában hódolhatnak. Egész napos hajókirándulásokat szerveznek a turistáknak, de lehetőség van búvármerülésre is, illetve közkedvelt vízisí központja is. 1377-ből maradtak fenn az első írásos leletek Punatról. A Villa di Ponte is ebből az időből származik. 
punatA lakosok fontos mestersége a halászat, mely a XIX. században élte virágkorát, de jelentős emellett a hajógyártása és mezőgazdasága is, melyből a Puntarska család nevéhez fűződő olajfa és szőlő termesztés volt a legjelentősebb. 
Délre található a Sus mező, melynek talaja termékeny, így a búza, burgonya és kukorica termesztése került itt előtérbe. De sajnos ez a terület ma már elhanyagolt. Fontos azonban megemlíteni a juhtenyésztést. Punat szűk sikátoraival, tipikus boltíves épületeivel, erkélyeivel és csodás fekvésével nyugalmat áraszt, így vonzza a csendre, ellazulásra vágyókat. 

Minden egyes punati család rendelkezik olíva ültetvénnyel és ők maguk készítik el az olívaolajat is. Ma elkülönül egymástól a régi és új része, a Punta. 
A régi részéhez a falu északi területei kis kő házaival és néhány újabb építésű épületei, az új részhez pedig a déli területek tartoznak, ennek a neve Zaj. 
Zaj a II. világháború után épült ki, így ez egy modernebb rész.