Rab sziget - Horvátország - Kvarner-öböl


Eredetileg a szigetet Arba-nak nevezték, ennek jelentése sötét, erdővel borított. Ezt a nevet az itt honos törzsek adták a szigetnek. A ma is használatos nevét a VII. században a szlávok használták először, majd a XV. században írták először papírra, a ferences kolostor alapításakor. Az idők folyamán több nemzet is csatározott, hogy övék legyen a sziget. Ilyen nemzetek voltak a rómaiak, bizánciak, velenceiek, magyarok, frankok, osztrákok, az olaszok, és a horvátok. A II. világháború idején egy olasz koncentrációs tábor működött a szigeten, melynek Kampor városában emeltek emlékművet. 

Rab szigetét kizárólag, hajóval, és komppal lehet megközelíteni. A szigetet és a szárazföldet egyetlen csatorna, a Velebiti- csatorna köti össze. Ez a sziget a horvát tengerpart északi részén, a Kvarner-öböl déli részén található. Hossza 22km, szélessége megközelítőleg 11 km, de ez néhol keskenyedhet is. A 90 km2 területû és 9500 lakosú Rab az Adria kilencedik legnagyobb szigete. Legmagasabb pontja a 410 méter magas Kamenjak. 

Rab Sziget térkép (nagyítható)
rab sziget térkép

Éghajlata mediterrán, tehát a nyarak elég forrók, a tél viszont enyhe. Rab északkeleti oldalán hatalmas kopár sziklafalak emelkednek a magasba. Ezek a sziklafalak fogják fel a Velebit-hegység felõl érkezõ hideg lezúduló légáramlatokat és hagyják a mediterrán napfényben sütkérezni Rab délnyugati lankás oldalát. A sziget valójában egy karszthegység, amelynek a jelentős részét fenyőerdő borítja, a másik része kopár és köves vidék. Éghajlata miatt leginkább mezőgazdaságra alkalmas területek vannak, ahol zöldséget, gyümölcsöket, szőlőt, és olajbogyót termesztenek. 

Horvát érdekesség, hogy a helybéliek a szeleknek is nevet adtak. Bora, az észak-keleti szél neve, ami meleget, és jó időt hoz. A déli szél neve Ostro, a dél-keleti szél Jugo. A Bora és a Ostro a sziget uralkodó szelei, melyek az őszi és téli hónapokban fújnak. A Jugo nedves levegőt hoz, és nyomában eső jár, sötét felhőket tol maga előtt. A sziget az egyik legkedveltebb turistahely, ezt a remek időnek, és a gyönyörű látványosságoknak köszönheti. 

rab sziget

Egyik legszebb természeti látványossága, a Supetarska Dragai látkép, melyet Loparból visszafelé vezető úton, a parkolóban megállva csodálhatnak az érdeklődők. Ezen a szigeten található Horvátország legnagyobb homokos strandja, Lopar területén, amely a Paradicsompart nevet viseli. A fővárostól pár kilométerre eső Dundo erdőt sem szabad kihagynia a természet kedvelőinek, ugyanis ez egy tölgy és magyaltölgyerdő. Emellett Horvátország legszebb erdejének nevezik a helyiek, a tölgyek mellett fenyvesek és vadrózsák díszítik az erdőt. A sziget fővárosa, a vele megegyező elnevezésű Rab. 

rabA város jelképe négy harangtorony, amelyekből az első a 11. században épült. Ezek messziről nézve egy vitorlás hajó árbocainak is tűnhetnek. A négy torony közül kettő a turisták számára is látogatható. Innen csodálatos látvány tárul a szemek elé. A város látványosságaik közé tartozik még a Hercegi Palota, amelyet román stílusban kezdtek el építeni, majd gótikus elemekkel kiegészítették, végül reneszánsz stílusban átépítették. Érdemes felkeresni a Szent János Evangélikus templom és a monostora romjait is.

A sziget legmozgalmasabb nyári programja, a középkori fesztiválja, a rabi fijera, amit a város szentjeinek tiszteletére rendeznek. Ilyenkor a helybéliek középkori vitézi ruhákba bújnak, és vitézi játékokat rendeznek, amelynek részét képezi, hogy íjászok vetélkednek egymással, egy speciális szerszámíjjal, úgynevezett arbalest-tel. rab fesztiválA nyári hónapokban megrendezésre kerül egy csendesebb rendezvény is, a helyi Szentkereszt templomban a Rab-i Zenei Éjszaka.

A sziget gasztronómiájára leginkább a halételek a jellemzőek. Az édességek tekintetében, viszont kiemelkedő a helyi specialitásuk, ami egy különleges torta. A nevét a szigetről kapta, rabi torta néven ismert, és helyi termésű mandulából készült tölteléket tesznek bele.

A Rab sziget fő autóútjai csak részben felújítottak. Ugyan találkozhatunk éles kanyarokkal a rabi főúton, de összességében biztonságosan autózhatók. Rab kisebb másodrendű útjain kicsit óvatosabban kell közlekednünk mivel az út két kocsinak szűk. Így akár merre is megyünk legyünk óvatosak. 
A szigetre komppal érkezhetünk. A komp egész évben üzemel! Az első komp 5.45-kor indul (júliusban és augusztusban 3.30-kor), az utolsó komp pedig 24.00-kor indul Jablanacból. Júliusban és augusztusban fél óránként közlekedik. A főszezonon kívül is rendszeresen jár, általában napközben minden fél órában.