Rabac - Horvátország - Kvarner-öböl


rabac látképeA Kvarner-öböl gyöngyszemének emlegetik Rabacot, fenyveseivel, olajfáival, a magyarok népszerű kirándulóhelye. Találhatók még itt szelídgesztenye erdők is. A pár házból álló halászfalu üdülővárossá fejlődött. Lakosainak száma 1472 fő.  Nevét a legenda szerint a verebekről, vrabac-ról kapta.

Általában kavicsos, de 1-2 sziklás strandja is van, ahol napozóágyak gondoskodnak a parti kényelemről. Vizi sportok, játszóterek teszik élvezetessé a különböző korosztályoknak a kikapcsolódást. Vizi mentők felügyelnek az emberek biztonságára a partokon. Kerékpár és gyalogtúrák tehetik élvezetesebbé a nyaralást. Rendkívül tiszta itt a levegő, lenyűgöző a természet szépsége. 

1876-ban ellátogatott Rabacba Richard Francis Burton író és utazó. Az Isztriai tengerpart című könyvében is áradozva ír Rabacról. Az első villák is ekkoriban készültek, 1924-ben pedig felépült az első szálloda is. A szállodakomplexumok építése ellenére épségben maradt a kis történelmi belváros. Itt található a gótikus Szent András kápolna, melynek értékes, XV. századi faszobrát Porecbe vitték át. Számos kirándulási lehetőség kínálkozik Rabacról, közvetlenül felette 5 km távolságban található Labin, vagy 18 km-re fekszik Krsan, észak-keleti irányban 25-30 km-re Opatija. Át lehet hajózni a közeli Cres szigetre is. 

rabac térkép

Rabac tengerpartja is megkapta a gyógyfürdői minősítést a XX. század elején, ami hozzájárult, hogy a turisták száma meghaladja a 10.000-t.  A XVIII. században egy szanatóriumot alakítottak ki az asztmások számára. Népszerű szálláshely az Oliva kemping, vagy a Narcis, Mimosa és Hedera elnevezésű szállodák.  Szolgáltatásaik közé tartozik a büfé rendszerű reggeli és vacsora, légkondicionált épület, felvonó, 2 étterem, szupermarket, boltok és kaszinó is található a közelben. Szauna, szolárium, wellnes, vizicsúzda, búváriskola nyújt ellazulást, kikapcsolódást. Fodrászszalon is rendelkezésére áll a vendégeknek.  

15 km-re kitűnő búvárkodási lehetőség van. Élénk éjszakai élet jellemzi a kisvárost, disco-k, zenés-táncos teraszok és időnként karneválok, folklórműsorok szórakoztatják a vendégeket.  Legnépszerűbbek a regatta, a Rabaci Nyári Fesztivál és a nyári karnevál.  2002-ben megkapta a 4 Kék zászló nemzetközi ökológiai díjat, melyet a minőség, biztonság, ökológiai szabványok betartása és a környezet ápolása miatt nyert el.