Nizza Időjárása

 

Nizza a Liguri- és a Tengeri-Alpok hegységei által védett helyen fekszik, ennek eredményeképpen az egyik legmelegebb helynek számít. Mivel így nem jutnak ide északról a hideg áramlatok, az ég mindig kék, erről nevezték el Azúr-partnak a Francia Riviérát, melynek gyöngyszemként emlegetik Nizzát.YoWindow.com Forecast by yr.no

Éghajlata mediterrán, de óceáni hatások is érezhetőek, forró nyár és enyhe tél jellemzi, soha sincs fagypont alatt a hőmérséklet. Májusban és szeptemberben, illetve október közepéig még igen kedvező az időjárás, bátran vállalkozhatnak ebben az időszakban is kirándulásokra. 

nizza nyárA legtöbb eső februárban és márciusban esik. A tavaszi és tél eleji időszakban viharos szelek is előfordulnak, ilyenkor gyönyörű hullámokban lehet gyönyörködni a tengerparton. Az éves középhőmérséklet 15,9 fok, télen 9,5 fok. Nyáron maximum 31 fokig melegszik fel az idő. Júliusban és augusztusban a legnagyobb a szárazság. 

A tenger vize augusztusra melegszik fel a legjobban, amikor 23-25 fok között mozog. A tenger víztömege is befolyással van az éghajlatra, 200 és 400 méterig átlagosan 13 fokos a víz. A levegő páratartalma 61,4 százalékos. A nagyfokú párolgás eredményeként a tenger vize jóval sósabb az Atlanti-óceánnál. Az éves csapadékmennyiség 838 mm. A napsütéses órák száma évi 2800 óra. 

Már a reggeli órák is alkalmasak napozásra, azonban a déli időszakokban ajánlottabb naptól védett helyen tartózkodni. A kirándulóknak feltétlenül napszemüveget, és magas faktorszámú napozót ajánlunk, a strandokon lévő napernyők szintén a védelmet szolgálják. A hegyvidéki területeken pedig magashegységi éghajlat a jellemző, a déli melegekben jóval kellemesebb időtöltés a hűvösebb helyeken a hegyi túra. Gyönyörű fekvése, gazdag növényvilága, citrom-, narancsligetei, pálmafái jelentik Nizza másik vonzerejét, ez utóbbit éghajlatának köszönhet. Ugyanakkor Nizza sajátságos fényekben játszik, melyek festők tömegeit csalogatják ide.