Nizza Látnivalók

 

A Nizza kártya, azaz a Nice Riviera Pass segítségével egyszerűbben és olcsóbban vehető igénybe 1 hónapig számos szolgáltatás a városban, például múzeumokban, műemlékeknél, a városnéző turistabusznál, csaknem 30 étteremben, üzletekben, kézműves műhelyekben. Ajándékba jár hozzá egy 4 nyelvű útikönyv is. A kártya ára 24 és 54 euro közötti. 

Nizza óvárosa a Várhegy és a Paillon patak között helyezkedik el. A Garibaldi-téren Garibaldi szobra hívja fel magára a figyelmet. Az óvárosban érdemes meglátogatni a Cours Saleya országszerte híres piacait, hétfőt kivéve minden nap délelőttönként lehet válogatni a mintegy 100 árus áruiból. Az Anges öböl sétálóövezetében helyezkedik el a Matiss, a Chagall és a Renoir Múzeum, ahol a belépők ára 4 és 6 euro közötti. Érdemes meglátogatni a Modern Művészetek Múzeumát, ahol láthatók a Pop-Art remekműveiből, de természetesen helyet kapnak itt a klasszikusok is. 

A kaszinó épülete

nizza kaszinó

nizzaKedvelt szórakozóhely a Casino, melyet téli kertje is vonzóvá tesz, érdekessége, hogy a Paillon alsó folyása fölötti beboltozott részen található. A közelében fedezhető fel az Igazságügyi Palota, az Opera és a Városháza. Az új városrészben villák, apartmanok, luxushotelek, templomok, kápolnák láthatók, például a St. Réparate székesegyház, a Notre Dame gótikus épülete. 

A városrész különlegessége az orosz stílusú, hagymakupolás Alexander-Nevskij ortodox katedrális. 1822 és 1824 közötti időszakban alakították ki az Angol sétányt az újvárosi rész déli felén. Nevének eredete, hogy az angolok támogatásával, adományaival készült el. Királynők, bárók, orosz nemesek is szívesen vonultak fel ezen a sétányon. 

A Mont-Gros hegy természeti szépségein kívül új csillagvizsgálójával is vonzza látogatóit. A szállodák közül a legnevezetesebb a Negresco, amely a sétány közelében helyezkedik el, nevét építtetőjéről Henri Negrescoról kapta. Az épület 1913-ban épült. Érdemes megnézni a közelben lévő Masséna palotában üzemelő múzeumot is. 

Az óváros és a kikötő között látható a Chateau, amely a mi Gellért-hegyünkre emlékeztet, szintén lépcsőn lehet felsétálni a mesterséges vízeséshez. Játszóterek és kilátóteraszok teszik változatossá a helyet. Semmiképpen se hagyják ki a csodák vasútjaként emlegett Le Train des Merveillest, mely Nizza és Tende között májustól szeptemberig közlekedik. A teljes áru oda - visszaút 21 euro. 

 
Képek: Metro Centric Attribution CC Some right reserved