Nizza Története

   

A Francia Riviéra legnagyobb városaként tartják számon.  Kr.e. IV. században görög hajósok hozták létre Nikaia települését ezen a helyen, melynek jelentése győzelemhozó. Jelentős szerepet játszott a középkorban. A rómaiak uralma után szaracénok, longobárdok és gótok vették kezükbe az irányítást. 1388-tól Szavója hercege, VII. Amadeus uralma alá tartozott és mintegy 500 évig a család kezében volt. 

nizza

1792-től Franciaország része, majd 1814-től Szardíniáé lett. 1860. március 24-én 2764 km2-t Nizza nyugati feléből Franciaországhoz csatoltak.  1887. február 23.-án lévő nagyfokú földrengés következtében egy része romba dőlt Nizzának. Cemenelum

nizzaGyakran szolgált előkelőségek, országfők találkozási helyének, 1896 márciusában Faune elnök találkozott itt az orosz trónörökössel. Számos épület történelmi nevezetesség, vagy épület őrzi egykori lakóinak stílusát. Ilyen a Cimiez területe, ahol az ókori görögök és rómaiak laktak. 

A Régészeti Múzeumhoz, a Nice-Cimiezhez tartoznak a Cemenelum romjai, az egykori arénák és termálfürdő, a korai keresztény bazilika épülete, valamint a Cimiez kolostor, ahol gyönyörű rózsakert ontja illatát és innen a dombról csodálatos a kilátás Nizzára és tengerpartjára. 

Temetőjében van eltemetve Henri Matisse és Raoul Dufy. Az arénában és az azt körülvevő parkban került megrendezésre a Nice Jazz Fesztivál is. A Tudományok Egyetemét, a Cháteau de Vairose-t feltétlenül érdemes megcsodálni, zöld övezetével, mely Európa legszebb egyetemvárosának számít.

 A Masséne-palotát, André Masséna, Napóleon egyik utóda építtette és 1919-ben megajándékozta vele Nizzát. A palota azóta is múzeumként funkcionál. 

Ma már Nizza Franciaország második leglátogatottabb városa Párizs után. Fontos bevételt jelent Nizzának a makaróni-, szalmakalap, olajkészítés, selyemfonás. 
1807-ben Nizzában született Giuseppe Garibaldi, Tina Turnernek is található itt háza, illetve a híres autóversenyző Jules Bianchi is itt született.

 A_képeket_John_Yavuz_Can_készítette_CC_nevezd_meg