Közlekedés Párizsban

Két nagy repülőtere van, a Charles de Gaulle nemzetközi repülőtér és az Orly nemzetközi repülőtér.

A CDG óriási és kissé kaotikus repülőtér, három terminálja van, a terminálokat ingyenes vonat köti össze (CDGVAL). Vonattal (RER-B) a legegyszerűbb bejutni a városba, az út kb. 45 perc, az ára 9 Euro. Busszal (Roissybus) az út sokkal hosszabb, a dugók miatt néha másfél óra is lehet az út. A buszjegy ára 10 Euro. Taxival 80-100 Euro Párizs belvárosába egy fuvar.

CDG - Charles de Gaulle repülőtér Párizs

Charles de Gaulle repülőtér

Az Orlyról szintén busszal vagy a RER-C helyiérdekű vasúttal lehet Párizsba jutni. A buszjegy 2.50 Euro, a vonatjegy 3.90 Euro.

Orly repülőtér Párizs

Orly Repülőtér Párizs

Párizsban nem érdemes autóval közlekedni, a kocsival érkezők jobb, ha valamelyik helyi érdekű vasút (RER) parkolójában hagyják az autót, mert nagyon kaotikus a forgalom, és a városban gyakoriak a dugók. A helyi lakosok sem használnak autót, meglepő módon a párizsi lakosok több mint felének nincs is autója.

Párizsnak nagyon jó a metróhálózata, összesen 16 vonal van, a jegy ára 1,7 Euro, 10 darab jegy vételekor már csak 1,2 Euro, a napijegy 6,1 Euro.


Párizs metrótérképe
párizs metrótérképe

A jegyek érvényesek a buszokra, metróra, RER-re, villamosokra egyaránt, Párizs határain belül (1-es zóna). Egy jeggyel 90 percig lehet utazni, korlátlan átszállásra jogosít.

Párizst megismerni igazán gyalogolva lehet, kombinálva a Szajnán közlekedő hajójárattal a Batobussal. A hajók megállnak a híresebb helyek környékén, egész nap le-fel lehet szállni róluk, egy napra a jegy 14, két napra 18 Euro. A legjobb párizsi fényképeket ezekről a hajókról lehet készíteni, a hajók kb. 20 percenként követik egymást.

Biciklikölcsönző hálózat is van Párizsban (Vélib), a regisztrációs díj 1.70 Euro naponta, a kölcsönzés maga az első félórában ingyenes, a következő 60 percben 1 Euro, aztán pedig 3 Euro másfél óráig. Ha ügyesen cserélgeted a bicikliket, egész nap ingyen tekerhetsz! A használatához bankkártyára van szükség.

A Vélib hálózat több mint 1200 parkolóhelyből áll, igen látványos és használható a rendszer, lépten-nyomon ráakadhatunk ezekre a takaros szürke biciklikre.

A kerékpározás biztonságos a városban, Párizsban 150 km bicikliút van és bár a forgalom kaotikus az autósok nagyon vigyáznak a biciklisekre.