Látnivalók Párizsban

Eiffel-Torony (Tour Eiffel) | Diadalív (Arc de Triomphe) | Notre-Dame | Bastille | Szent-kápolna Sainte-Chapelle | Louvre | Luxembourg-kert (Jardin du Luxembourg)Montmartre Az Eiffel-torony

Párizs jelképe több mint száz évvel ezelőtti felépítése óta. Évente több mint ötmillió ember keresi fel, aligha tér haza bárki Párizsból úgy hogy ne látogatta volna meg. Éppen ezért készüljünk fel a sorbanállásra, bármelyik évszakban érkezünk is.

Az  Eiffel-torony magassága 320 méter, tetejéről szép időben 80-90 kilométer messzire is el lehet látni.

Az  Eiffel-torony  nyitvatartása: nyáron 9.30-tól éjfélig, egyébként 9.30-tól 23.00-ig. Bár mindig sorba kell állni, talán a délelőtti órákban kisebb a zsúfoltság.

A belépőjegyek ára:  a belépőjegyek ára gyakran változik, 2012 márciusában a következő az árszabás:

 

     Felnőtteknek

  

12 és 24 év között

       

   4 és 11 év között

Lifttel a második emeletig

€8,50

€7,00

€4,00

Lifttel a kilátóig
(3. emelet)

€14,00

€12,50

€9,50

Lépcsőn a második emeletig

€5,00

€3,50

€3,00Négy év alatt a torony látogatása ingyenes, a fogyatékkal élőknek a 4-11 év közötti árakat kell fizetniük.
Gyalogosan a lépcsőkön csak a második emeletig lehet felmenni, a kilátóba csak lift visz fel.

A pillanatnyi árakról itt  lehet tájékozódni: http://www.tour-eiffel.fr/preparer-sa-visite/tarifs-et-modalites-de-visite.html


Az Eiffel-torony,  a Szajna felől  hajóval érkezve.


eiffel-torony

További képek és információk az Eiffel-toronyról >>>
A párizsi Diadalív
legalább annyira Párizs jelképe mint az Eiffel-torony. Majdnem 50 méter magas, 45 méter széles, a nyílás íve megközelítően 30 méter, a fényképek nehezen adják vissza hatalmas méreteit. Maga a Diadalív  egy körforgalom közepén tornyosul, aluljárón közelíthező meg a Champs Elisées északi járdájáról.
A diadalív  látogatható, lifttel vagy lépcsőn juthatunk a tetejére, saját kis múzeummal is rendelkezik.

Nyitvatartása: minden nap 10-től 23 óráig, télen 22.30-ig. A belépőjegy ára 9.50 Euro, 18 év alatt a látogatás ingyenes.  Az utolsó látogató 45 perccel a zárás előtt mehet fel.


A Diadalív zárja le a Champs Elysées sugárutat, amelyen a nap minden szakában hatalmas forgalom hömpölyög.

Diadalív Párizsban

További képek és információk a Diadalívről >>>
A  Notre-Dame székesegyház
és környéke az a központ ahonnan Párizs kivirágzott. A szigeten, ahol fekszik, telepedtek meg Párizs első lakói körülbelül  kétezer évvel ezelőtt. A szigetet ma Ile de la Cité-nek nevezik, saját metrómegállóval rendelkezik, a Batobus hajójárat a Pont au Double híd mellett köt ki.

Nyitvatartás: a Notre-Dame reggel 8-tól 18.45-ig van nyitva, hétvégenként 19.45-ig.

Belépőjegy: Maga a székesegyház ingyenesen látogatható, a kincstár viszont már fizetős. Szintén fizetni kell a tornyok meglátogatásáért, amit nem érdemes kihagyni, egész Párizs belátható innen.

A toronyba a jegyár felnőtteknek 7.50 Euró, 18 és 25 év között 4.80 Euró, 18 év alatt a látogatás ingyenes.


A Notre Dame a Szajna felől . A place Viviani  tökéletes hely, ha a székesegyház  csodálatos épületét kívülről szeretnénk  megnézni.

A párizsi Notre Dame

További képek és információk a Notre-Dame-ról >>>
A Bastille
minden nyoma eltünt mára, a tér a párizsiak számára a forradalom óta a szabadság szimbóluma. A tér közepén áll a Colonne de Juillet oszlop, tetején a  szabadság szellemének  aranyozott szobra. A téren épült fel Párizs második operaháza a Bastille Opera.

A Július-oszlop 52 méter magas, belsejében csigalépcső kanyarog a tetejéig, de jelenleg nem látogatható.

Bastille Párizs

További képek és információk a Bastille-ról >>>
 A Sainte-Chapelle
Párizs jellegzetes, 75 méter magas gótikus temploma. Hatalmas festett üvegablakai még a 13. században készültek , ezzel a legrégebbinek számítanak Párizsban. Maga a templom az Igazságügyi Palota belső udvarán helyezkedik el, a környéken rengeteg a rendőr és a katona. A kápolnát Szent Lajos építtette, nagy üvegablakai fölött a mennyezet szinte lebegni látszik.

Nyitvatartás: a kápolna minden nap 9.30-tól 18.00-ig van nyitva, télen a záróra 17.00 . Az Igazságügyi Minisztérium közelsége miatt a biztonsági ellenörzés szigorú.

Jegyár: Felnőtteknek 8.50 Euro, kedvezményes jegyár, 5.50 Euro.

A St. Chapelle az Igazságügyi Minisztérium belső udvarán helyezkedik el

A Sainte-Chapelle

További képek és információk a Sainte-Chapelle-ről >>>

A Louvre
a világ legnagyobb királyi palotája, ám híressé a benne lévő múzeum tette.  A Louvre hatalmas kiállítással rendelkezik, megismerése néhány nap alatt lehetetlen. Három szárnnyal rendelkezik a Sully, Denon és Richelieu. Különösen gazdag az egyiptomi és a görög kiállítási részleg, itt van kiállítva a milói Vénusz is. Számos híres festményt is megnézhetünk a Louvreban, Raffaello, Tizianó, és Leonardó sok-sok műve van itt kiállítva, köztük a leghíresebb a Mona Lisa.

Nyitvatartás:  Kedden a múzeum zárva, hétfőn és szerdán 9.00-tól 21.45-ig, a többi napon 9.00-tól 18.00-ig.

Jegyárak: 18 év alatt a látogatás ingyenes, felnőtteknek a jegyár 14 Euro.


A bejárat a királyi udvaron álló híres üvegpiramis alatt van.

Louvre piramis

További képek és információk  a Louvre-ról >>>
A Luxembourg kert
Párizs Latin-negyedében fekszik, a város legnagyobb bekerített parkja. 23 hektáros hatalmas zöld terület, padjaival, halastavával, öreg fáival a párizsiak kedvelt találka és kirándulóhelye. Ingyenesen látogatható, nyugati része angolkert, a többi része a francia kertek ízlése szerint épült. Párizsi látogatásunk során kiváló hely a pihenésre elvegyülhetünk a többi piknikező között és akár az uzsonnánkat is elkölthetjük itt egy padon, vagy pléden ülve. Azon kevés helyek egyike Párizsban, ahol nincs zsúfoltság.

A legnagyobb park Párizsban, egész évben szabadon látogatható.

A Luxembourg kert párizsban

További képek és információk a Luxembourg kertről >>>
A Sacré-Coeur
Párizs legmagasabb pontján fekszik, a város bármelyik pontjáról jól látszik. 1875-ben kezdték építeni, de csak 1914-ben készült el.  
A Sacre-Coeur 9-től 17.45-ig van nyitva, a belépőjegy 5 Euro
 

Párizs egyik nevezetessége a sok közül,  a Sacre-Coeur bizánci kupolája már messziről látható a városból.

Sacré-Coeur

A Montmartre
Párizs leglátogatottabb negyede, máig megőrizte falusias jellegét a maga girbe-gurba utcáival. A város legmagasabb pontja, több mint 100 méterrel magasodik a Szajna szintje fölé. A 19. században ide költöztek a szabadosabb élet után vágyó művészek. Ma is festők és más művészek árulják műveiket a szűk utcákon, és a terek fái alatt. Mindig sokan vannak az utcákon, ha meg akarjuk érezni milyen lehetett a fénykorában a Montmarte, a korareggeli órákban sétáljunk arra.

Aki még nem járt Párizsban, ilyennek képzeli az egész várost. Szűk, zegzugos utcák, festők, virágárusok.

Montmartre párizs

További képek és információk a Montmarte-ról >>>