Az olaszországi Pisa elsősorban a híres ferde tornyáról ismert a világon, turisták milliói keresik fel évente. Sokan csak egy napot töltenek a városban, pedig érdemes rászánni megismerésére egy hosszabb hétvégét. Mi magyarok különösen kedvező helyzetben vagyunk, mivel a Wizzair repülőgépeivel könnyen és olcsón eljuthatunk Pisaba. Budapestről 2012-ben a Budapest-Pisa járatok szerdán és vasárnap indulnak, ugyanezeken a napokon járnak a Pisa-Budapest gépek is. Ez a három-négy nap tökéletesen elég arra, hogy megismerhessük ezt az ősi toszkán várost. 
Wizzair Budapest-Pisa járatok


A legegyszerűbb szállásfoglalási lehetőség, ha online intézzük el. Pisaban több mint 80 szálláslehetőség érhető el internetes foglalással, köztük apartmanok, kifejezetten olcsó hostelek, panziók, szállodák.

Pisa szállásfoglalás 

szállásfoglalás az egész világon - OlaszországA város maga nem nagy, körülbelül 90.000-en lakják, Pisa mégis színes és élénk, ami nem utolsó sorban egyetemének köszönhető. Iskoláiban 60.000 diák tanul, egész Európában népszerű a fiatalok között, sok magyar diák is jár az egyetemére.

Pisa biztonságos város, nem kell különösebben védeni értékeinket, csupán az általános óvintézkedéseket kell betartanunk. A turisztikailag frekventáltabb helyeken, a tömegben vigyázzunk a zsebtolvajokra. A Campo dei Miracoli környékén hamis ékszereket és órákat árulnak az utcai árusok, csak akkor álljunk szóba velük, ha valóban szükségünk van egy hamis Rolexra. A tér déli oldalán, a ferde torony, a dóm és a keresztelő kápolna mellett az árusoktól biztonságosan vásárolhatunk pisai emléktárgyakat.


Ha repülővel érkeztünk a városba, és az időjárás is kedvezőnek látszik, kerékpárral a legérdemesebb  bejárni Pisát. A rutinosabbak akár a tengerpartra is kibiciklizhetnek, amely 10 km-re fekszik a várostól, itt található Pisa tengerparti nyaralóhelye Marina di Pisa. A városban több kerékpárkölcsönző is üzemel, a belvárosban könnyen megtalálhatjuk őket.


Pisa Scooter & Bike Rental
Via Santa Maria, 129
Phone: 050555453 / 3471874513 - Fax 050556145

Eco Voyager Noleggincittà
Via U. Della Faggiola,41
Phone: +39 050 561839 /+39 335 5626936

Toscana in Tour - noleggio bici e scooter
Via San Giuseppe,5
Phone: +39 333 2602152 Fax: +39 050 9911006

Pisa híres édességeiről és péksüteményeiről, az utcákon sokfelé árulják a finom csemegéket. Alapszabályként tartsuk be, ha enni akarunk, távolodjunk el a ferde toronytól. Már néhány utcával arrébb is olcsón, kiváló minőségű harapnivalót találhatunk. A leghangulatosabb helyeket az egyetemi negyedben találhatjuk az Arno közelében. 

Pisa jelképe a Ferde Torony, előtérben a dómmal

pisai ferdetorony

Csodák-tere (Campo dei Miracoli) a Ferde Toronyból, elől a dóm, mögötte a keresztelő kápolna

pisa csodák terePisa folyója az Arno

arno pisa

Zöldség és gyümölcspiac a középkori utcákon

pisa zöldségpiac

A híres pisai egyetem épülete

piasai egyetem épülete