Pisa látnivalók


Pisaban kétségtelenül a Dóm tér a legfőbb látnivaló. Prato dei Miracolinak azaz  a Csodák mezejének, vagy Csodák terének is hívják. Tulajdonképpen egy épületegyüttesről van szó ami a Toronyból (Campanile), A Dómból (Duomo), a Keresztelőkápolnából (Battistero) és a Temető (Camposanto) épületéből áll. Mind a négy épület fehér márványból épült, vakítóan ragyognak a mediterrán napsütésben. 
Az épületcsoportot a város északi falainak egy zöld szögletében kezdték építeni 1063-ban, a Dómot a pápa 1118-ban szentelte fel. 

A Torony


A  világhírű Ferde Torony tulajdonképpen a Dóm harangtornya, ami a régi építészeti szokásoknak megfelelően szabadon áll. A dómhoz hasonlóan pisai román stílusban épült, hírnevét akkor is megérdemelné ha nem volna ferde.  A tőzeges talajon már az építkezés megkezdésekor dőlni kezdett a torony, hatemeletes árkádsorának építését úgy módosították , hogy ennek ellenére szilárdan álljon.  Az oszopok a dőlési oldalon hosszabbak mint az ellenkező oldalon.  Az építkezést a dőlés miatt többször is abbahagyták,  1350-re készült el,  azóta is folyamatosan növekszik  a dőlése. Jelenleg 5,2 méterrel tér el a függőlegestől.

A tornyot nyolc éven aluli gyerekek nem látogathatják.
Nyitvatartása nyáron 8.30-tól 23.00ig, télen 9.30-tól 17.00-ig
A jegyeket  a tér északi részén levő jegyirodában lehet megvásárolni. Mivel az épületekbe semmiféle táskát nem  lehet bevinni, ugyanitt a csomagmegörzőben helyezhetjük el őket.  A jegy ára 15 Euro, lehetőség van  a látnivalókhoz kombinált jegyek megvásárlására is.


A Pisai Ferde Torony több mint 5 méterrel tér el a függőlegestől

ferdetorony pisaban


Vagy lehet hogy nem is ferde?  :)

ferdetorony pisa


Fehér márványoszlopai vakítóan ragyognak a napsütésben

ferde torony pisaA Dóm. 
Itália egyik legszebb templomát Bruscheto építette, akit Pisa városa a bizánci császártól kért kölcsön . A márványtömböket Carrarából szállították  az építkezéshez.  A felszentelése után továbbépítették a templomot, a főhajót és a homlokzatot a XIII. században építették, a kupola galériája pedig XIV. századi.
A dóm három, jól megkülönböztethető építészeti stílust ötvöz, a románt, a bizáncit és az iszlámot. Az építészek ezt a stílusötvözetet pisai román stílusnak is hívják.

A dómba a belépés ingyenes.
Nyitvatartása márciustól októberig 10.00-tól 19.30-ig, vasárnap délelőtt a Dóm nincs nyitva. Novembertől februárig 10.00-12.45 és15.00-16.45, vasárnap 15.00-16.45.  

A Pisai Dóm épülete

székesegyház pisa


Sokak álma hogy a Pisai Székesegyházban házasodjanak össze

pisai dóm


A Dóm épülete a toronyból nézve

dóm pisa


A Dóm belülről

pisai székesegyház belsőA Keresztelőkápolna

A Dóm bejáratával szemben fekvő kerek épület a Keresztelőkápolna. Az építkezést  1153-ban kezdték el, de a kupolát csak a XIV. században fejezték be.  A kápolnának különleges akusztikája van, a biztonsági őrök és idegenvezetők időről-időre dalra fakadnak és bemutatják azt. Ha szerencsénk van kifoghatunk egy jobb torkú bemutatót is :) .

Nyitvatartás nyáron  8.00-tól 20.00-ig, télen 10.00-tól 16.30-ig.
Jegy ár: a temetővel együtt 6 Euro, magában 5 Euro


A pisai keresztelőkápolna hengeres épülete

pisa keresztelőkápolna


A keresztelőkápolna belseje

pisa keresztelőkápolna


A Temető

A pisaiak temetkezőhelye ahová a hagyományok szerint  hajókkal szállították a Szentföldről a földet, hogy  a gazdag polgárok méltó körülmények között temethessék el halottaikat.
A camposanto magyarul szent mezőt jelent, gótikus árkádsora alatt sétálva megérthetjük, miért  is így nevezték el. 1944-ben bombatalálat érte,  híres freskói csaknem teljesen megsemmisültek. A leghíresebbet,  a Halál diadalát, ami az 1348-as pestisjárványt idézi fel sikerült restaurálni, és az északi oldalról nyíló teremben megtekinthető.

Nyitvatartás nyáron  8.00-tól 20.00-ig, télen 10.00-tól 17.00-ig.
Jegy ár: a keresztelőkápolnával  együtt 6 Euro, magában 5 Euro


A Camposanto árkádja

temető pisa


A pisai Camposanto központi tere

camposanto


Néhány meglepő nyughelyet is láthatunk a Camposantoban

camposanto pisa