Budapest - Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér


Magyarország öt nemzetközi repülőtere közül a legnagyobb és legismertebb a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, előző nevén Budapest Ferihegy Nemzetközi Repülőtér, melyet nemzetközileg Budapest Ferihegy néven is ismernek. Európai, ázsiai, észak-amerikai és közel-keleti országok repülőtereivel van forgalmi kapcsolatban. 

budapest repülőtér parkoló

A repülőtérnek négy terminálja van. Az 1-es, ami 16 kilométerre található Budapest központjától, a 2A és a 2B terminál, amely 22 kilométerre van, valamint a kis és magángépes terminál (GAT). 
A repülőtér az Üllői úton haladva, vagy az 1943-ban épült gyorsforgalmi úton, valamint nappal a BKV 200E, éjjel a 900-as járataival közelíthető meg. Ezen kívül elérhető az AirportShuttle – Minibusz szolgáltatással és taxival. Ha pedig vidékről megyünk a repülőtérre, akkor érdemes az M0-ás autópályán a vecsési leágazásig menni, majd ott letérve Budapest felé kb. 10 kilométerre találjuk meg a 2A és 2B terminált. 

budapest repülőtér 2A

A járatok és az utasforgalom az 1-es terminálon 2012. május 30.-ával előre láthatólag öt évre megszűntek. 

A repülőtér 2005-ös privatizációja következtében egy angol tulajdonos szerezte meg az üzemeltetési jogot, majd 2007 nyarától pedig a német Hochtief AirPort GmbH az üzemeltetője a legnagyobb magyar nemzetközi repülőtérnek. Az új tulajdonos 2012 végéig összesen 261 millió euró, azaz 75 milliárd forintnyi fejlesztést hajtott végre a Liszt Ferenc Repülőtéren.  Ennek részeként épült meg az új utasforgalmi terminál, a 40 ezer négyzetméter alapterületű SkyCourt (Égi Udvar) ami a 2A és 2B terminál között húzódik. A munkálatok további fázisában épült meg a 2B, később a 2A terminál új utas folyosója nyolc-nyolc új gyalogoshíddal, illetve buszos beszállító kapuval. A BUD Future elnevezésű fejlesztési program végére a 2-es terminál éves utas kapacitása eléri a 15 millió főt. A további fejlesztésekben szállodák, és más kényelmi szempontokat erősítő beruházásokat is terveznek. 

Liszt Ferenc Repülőtér Budapest térkép
liszt ferenc repülőtér budapest térkép

A járatok pontos indulásáról és érkezéséről, árakról a http://www.bud.hu/utazas/jaratinformacio oldalon találhat információkat. Ha autóval érkezünk és gépkocsinkat parkolóban szeretnénk elhelyezni, akkor a repülőtéren és a repülőtér közelében számtalan őrzött, valamint fedett parkolót találunk. A 2. terminál környékén 2500 gépkocsi várhatja biztonságban a gazdája érkezését. Ezekben a parkolókban megtalálhatjuk a Prémium Parkolót, a Terminál Parkolót, a Holiday Plus Parkolót, a Holiday Parkolót, a Business Parkolót és a Buszparkolót. A mozgássérültek részére természetesen kijelölt helyeket tartanak fent. A parkolási feltételekről, árakról a http://www.bud.hu/utazas/kozlekedes_es_parkolas/parkolas oldalon találhat teljes információt.

budapes repülőtér

 
 A repülőtér elérhetőségei és címe:

Budapest Airport Zrt.
1185 Budapest,
BUD Nemzetközi Repülőtér

Postai cím: 1675 Budapest Pf. 53.
Telefon: +36 (1) 296-9696

Call Center / Információ
Telefon: +36 (1) 296-7000

Parkoló ügyfélszolgálat
Tel./fax +36 (1) 296-5553;

Repülőjegy foglalás
Tel: +36 (1) 577 6284
eMail: repulojegy@bud.hu